Nå har Janus startet produksjonen av munnbind

Publisert

Person på vei til munnbindtesting

Arne Fonneland og Janne Vangen Solheim i Janus på vei til lab for nye testrunder Foto: Janus.

Etter flere uker med testing har Janusfabrikken i Bergen fått sin første bestilling på gjenbrukbare munnbind av ull.

I begynnelsen av mars kunne Janus, som til vanlig lager ullundertøy til kunder over hele verden, melde om at de hadde lagt om produksjonen til å produsere munnbind. Siden da har de kontinuerlig testet munnbindenes beskyttelsesnivå, og har nå kommet opp på et slikt nivå at Bergen kommune har lagt inn bestilling på 10 000 munnbind, som kan produseres på bare et par dager.

Når Janus har produsert og skåret ut munnbindene, skal de fraktes til Ekornes i Sykkylven, som skal sy dem ferdige. Det syes også munnbind på Janus-fabrikken i Bergen parallelt.

Snart på EU-nivå

Et viktig tema i denne historien har vært munnbindenes beskyttelsesnivå. Der de første testene viste at munnbindene hadde en såkalt bakteriologisk barriere på 70 prosent, er nå dette tallet 90,1 prosent. EU-standarden for munnbind krever at stoffet skal være 95 prosent.

– Kunden må definere hvor i verdikjeden man skal bruke dette. I mange situasjoner vil beskyttelse på inntil 90 prosent være et godt alternativ. Hvis en skal bruke produktene med høyest beskyttelse i alle situasjoner, kan en gå tom for munnbind som bør spares til de strengeste områdene, sier adm. dir. Arne Fonneland.

> Les mer her (nrk.no)

Rørende med så mye initativ

De siste ukene har mange industribedrifter meldt om at de kan kaste seg rundt og produsere produkter til bruk i helsesektoren.

– I en krisesituasjon som vi er i nå er det rørende å se at det er så mange industribedrifter som ønsker å bidra, enten ved å donere utstyr eller ved å totalt omstille seg, slik som Janus. Det er svært viktig at vi berømmer Janus og andre som gjør sitt beste for å bidra til folkehelsen i denne situasjonen. Når koronasituasjonen er over, vil nok evalueringen vise at storsamfunnet mer systematisk bør inngå avtaler med industri som i en nødsituasjon kan stille om og lage nødvendige produkter. Det er nå ustabile internasjonale forsyninger og mye dårlige kopiprodukter i markedet, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Janus var blant de første bedriftene som meldte seg. På svært kort tid har de altså gått fra å aldri ha produsert munnbind til å kunne lage et produkt som er svært nødvendig. Å utvikle et ferdig godkjent produkt er et prosjekt som kan ta år. Janus har klart å oppnå inntil 90 prosent beskyttelse på 25 dager.

Skaper nye verdikjeder

Når bedrifter snur seg om for å produsere nye ting, så følger også flere positive ringvirkninger. Permitterte ansatte kan i noen tilfeller hentes tilbake til jobb, og det kan skape samarbeid på tvers av bransjer. For Janus' del har de kunnet gi nytt oppdrag til en grafisk bedrift, Bodoni i Bergen som skal lage emballasjen til munnbindene, i tillegg til at Ekornes har fått oppdraget med å sy deler av dem.

– I denne tiden er det viktig at så mange som mulig har en jobb å gå til. Når bedrifter som Janus kommer i gang med et nytt initativ, så vil det hjelpe også andre bedrifter i verdikjeden. Det er viktig med støttepakker, men viktigere er at forholdene legges til rette for bedrifter som kan produsere og har kunder, sier Sunde.