Janus vil lage munnbind til helse-Norge

Publisert

Janus-fabrikken tilbyr seg å lage munnbind til helse-Norge. Her ved adm. dir. Arne Fonneland. Skjermdump: TV2 Nyhetskanalen

Janus-fabrikken tilbyr seg å lage munnbind til helse-Norge. Her ved adm. dir. Arne Fonneland. Skjermdump: TV2 Nyhetskanalen.

Janus-fabrikken i Bergen melder at de kan produsere munnbind i store mengder. De har tilbudt seg å omdisponere produksjonen for å kunne produsere munnbind av ull. Helsedirektøren skryter av initativet.

Allerede natt til torsdag 5. mars kom Janus i gang med produksjonen av munnbind. Disse produseres av ull, som har en naturlig antibakteriologisk effekt, og stopper dråpesmitten. Munnbindene kan renses i kokende vann og bli så gode som nye igjen. Fabrikken anslår at de kan lage rundt 6000 munnbind i timen.

Nå er det opp til helsemyndighetene å vurdere om produktene holder den kvaliteten som kreves.

Skryt fra helsedirektøren

 Jeg syns det er grunn til å peke på den kreativiteten og løsningsorienteringen som bedriftene viser for å kunne bidra i denne situasjonen. Det er flere leverandører som har tilbudt seg å hjelpe, dette syns jeg er utrolig flott, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

En av disse er altså Janus, som frem til 80-tallet faktisk var beredskapsfabrikk for myndighetene.

 Vi har spurt oss selv om ikke en bedrift med så stor maskinpark som vi har kan brukes i en beredskapssammenheng, når vi nå står overfor en del uante utfordringer nasjoanlt. Vi tok kontakt med myndighetene for å si at vi har stor kapasitet og kanskje et materiale som kan være egnet, sier administrerende direktør Arne Fonneland til TV2.

 Vi har materialet, råstoffene og vi har flinke folk og masse maskinkapasitet. Hvis vi kan brukes i en krisesituasjon, så legger vi vekk andre ting og gir gass, sier Fonneland.

Industrien stiller opp

 Norsk Industri ble i møte med Helsedepartementet og Helsedirektoratet 3. mars oppfordret til å finne bedrifter som kunne produsere utstyr til helsevesenet. Janus har stilt opp, og vi er i dialog med andre bedrifter som kan produsere f.eks. frakker til helsevesenet. Det er flott å se at industrien stiller opp for storsamfunnet, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

> Les mer her (tv2.no)