Vinnere av Designindustriens Bransjepriser 2023

Publisert

Vinnere av Designindustriens Bransjepriser 2023

Vinnerne av Designindustriens Bransjepriser 2023 ble kåret på Nasjonalmuseet onsdag 26.april. Foto: Norsk Industri

Under Designindustrikonferansen 26. april ble vinnerne av Designindustriens Bransjepriser kåret, til stor jubel og begeistring fra salen. Prisene ble delt ut i kategoriene Årets Eksportbedrift, Årets Produkt, Årets Merkevarebygger og Klassikerprisen.

Juryen består av Kriss Daatland redaktør i Bonytt, Fredrik Torsteinsen interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL, Leif Nilsen daglig leder Blåmann Møbler, Pål Eid- Hviding markedssjef i Fora Form og Egil Sundet bransjesjef Designindustrien. Juryens sekretær er Ragnhild Grytten i Designindustrien.

Årets Eksportbedrift: Vestre

Fra å i hovedsak eksportere til Sverige i 2016 ble eksportandelen i 2022 på 70 prosent og nye markeder har virkelig fått øynene opp for Vestre. Eksporten har firedoblet seg de siste seks årene, og lå i fjor på hele 70 prosent.

Juryen uttaler at Vestre er et forbilde når det kommer til å bruke design for å skape verdier som kommer samfunnet og fellesskapet til gode.

– Med sine sosiale møteplasser basert på design, kvalitet og bærekraft, har et bredt internasjonalt marked fått øynene opp for Vestre. De skaper verdier og fremstår som et klart forbilde når det kommer til å vise hva som er mulig. Ved å bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk på Magnor, viser de at de kan konkurrere globalt fra et høykostland som Norge, skriver juryen i sin vurdering.

Prisen ble tatt imot av ny CEO i Vestre Bjørn Fjelstad, som det var svært hyggelig å møte, og Elisabeth Vestre som alltid er til inspirasjon. Foto: Designindustrien

 

Årets Produkt: Fritidsskoen Stad for Alfa

Design: Alfa Design Team

Det var en svært begeistret jury som kunne gi prisen til Alfa for sin nye fritidssko fra Stad, som er utviklet i samarbeid med Gudbrandsdalens Ullvarefabrikk. Skoen har i løpet av kort tid rukket å bli en bestselger.

Ifølge juryen er Stad et svært vellykket steg ut av komfortsonen for Alfa.

 – Samarbeidet mellom Alfa og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er noe nytt, og viser styrken i at to ulike, men svært profesjonelle aktører samarbeider. Juryen applauderer Alfa for sin nytenkning. Stad skaper begeistring, fastslår juryen.

Prisen ble mottatt av flotte og verdige vinnere salgssjef Thor Øyvind Hagen og produktansvarlig Marianne Hausken. Foto: Designindustrien


Årtes Merkevarebygger: FLOKK

I nærmere seks år har Flokk arbeidet utrettelig med å bygge opp sin nye merkevare fra bunnen av. Flokk-merkevaren gir bedriften et sterkt flagg å seile under, og lar de kommunisere hva som gjør de unike, samtidig som den kan romme flere sterke produktmerkevarer.

Juryen roser Flokk for å ha gått fra en ukjent merkevare til en bauta i kontraktsmarkedet i løpet av knappe seks år.

 – Flokk har klart å etablere en merkevare med bærekraft, design og ergonomi som byggesteiner. Flokk fortsetter å vokse gjennom oppkjøp, og inkorporerer gjennom det flere og flere merkenavn i «flokken» sin, står det i jurykjennelsen.

En glad Christian Lodgaard mottok prisen. Foto: Designindustrien


Klassikerprisen: Hallingdal 65 for Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

For nesten 60 år siden – i 1965 – lanserte Gudbrandsdalens Uldvarefabrik tekstilserien Hallingdal 65. Serien ble utviklet sammen med Halling-Kock Design Center og en av datidens mest toneangivende designere på sitt felt, Nanna Ditzel. Siden den gang har Lillehammer-bedriften produsert rundt 8,6 millioner meter med det prisbelønte møbeltekstilet.

En imponert jury uttaler at Hallingdal 65 er et ekte, norsk designikon.

 – Hallingdal har bevist sin slitestyrke over tid, og har vært en favoritt blant arkitekter og designere over hele verden i nærmere 60 år. Møbelstoffet har vært et trygt valg og en solid salgssuksess, og er en bestselger også i dag, over et halvt århundre etter første lansering, skriver juryen i sin vurdering.

Svært hyggelig var det at Frode Svarstad mottok prisen sammen med dreamteamet Ragnhild Nordhagen, Mertje Benôhr og Karen Lauvålien. Foto: Designindustrien

 

Les mer om selve konferansen her

  • Egil Sundet
  • Bransjesjef - Designindustrien og Teko bransjeforening
  • Pressebilder
Profil bilde
  • Ragnhild Grytten
  • Markedssjef Designindustrien
  • Pressebilder