En samlet industri under Designindustrikonferansen 2023

Publisert

Det var en fullsatt sal under Designindustrikonferansen 2023, som ble avholdt på Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Norsk Industri

Hvordan omsette økt eksport i design- og ferdigvareindustri til økt verdiskaping i Norge? Dette og mere diskuterte de vel 130 deltakerne på Nasjonalmuseet under Designindustrikonferansen 2023.

26. april var den norske design- og ferdigvareindustrien samlet for å diskutere og dele beste praksis innen bærekraft, teknologi/investeringer, eksport og merkevarebygging. 
 
Design- og ferdigvareindustrisektoren står nå samlet for 69 milliarder kroner av norsk eksport fra møbelindustri, glass/porselen, belysning, tekstil, sport og flere andre ferdigvarebransjer. Dette, og mye annet ble feiret under årets konferanse. Faginnholdet og en rekke caser ble servert av bedriftene Flokk, Brav Norway, Haugstad Møbelfabrikk, Innvik, Madshus, Figgjo, Røros Tweed og Ekornes. 
 
Det er et stort potensial i designindustrien som har en rekke vellykkede og kjente merkevarer, og en skog av små og mellomstore bedrifter. På konferansen ble behovet for rammevilkår på linje med naboland diskutert i flere samtaler mellom innlederne og representanter fra Stortinget og myndighetene. Bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri er spesielt begeistret for den nye nyheten som kom dagen før. 

– Den gode nyheten er at sektoren nå er besluttet som den tredje eksportsatsingen i regjeringens eksportsatsing, sier han. 
 
I tillegg fikk deltakerne høre lederne av Innovasjon Norge og Patentstyret, som inviterte bransjen til å ta kontakt og ønsket økt samarbeid fremover. Konferansen ble avsluttet med utdeling av bransjeprisene, omvisning på Nasjonalmuseet og middag. Det var meget god stemning på en vellykket konferanse.  Skrive noe om vinnerne? 
 
Hele Norge eksporterer 

På konferansen ble det offentliggjort av næringsminister Jan Christian Vestre at design- og ferdigvareindustrien blir den tredje eksportsatsingen til Regjeringen etter anbefaling fra Nasjonalt eksportråd til satsningen «Hele Norge eksporterer». Dette utløste stor jubel fra ett samlet publikum.  Dette er utrolig positivt for en industri under hurtig endring. Eksporten øker fortsatt, men det er også krevende markeder og økte kostnader for bedriftene. 

 

Profil bilde