Den store havvindsatsingen er endelig i gang!

Publisert

To menn på en scene

Statsminister Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland på pressekonferanse 20. mars 2024 i forbindelse med at auksjonen for utbygging av havvind i området Sørlige Nordsjø II er gjennomført. Foto: Skjermbilde fra regjeringen.no

Norges første auksjonsrunde for utbygging av 1500 MW på Sørlige Nordsjø II endte opp med tildeling til Ventyr som er eid av Parkwind og Ingka-gruppen.

– Dette er en gledens dag for norsk energihistorie, uttrykte statsminister Jonas Gahr Støre med begeistring på pressekonferansen i formiddag.

– Dette er en milepæl i regjeringens havvindsatsing. Dette er første steg på en storstilt satsing på økt kraftproduksjon og denne første runden viste at det er stor interesse av å bygge havvindparker på norsk sokkel, sa energiminister Terje Aasland.

Vinnerbudet endte på 115 øre per kilowatt time, og ved at auksjonen har pågått siden mandag morgen har det vært minst to budgivere som har kjempet om tildelingen. Både Statkraft, Equinor og Shell var prekvalifisert i sine konsortier.

Ventyr, belgiske Parkwind, som er eid av japanske Jara, og Ingka Group, IKEAS morselskap, har valgt norske Norsea-group som en strategisk industriell partner.

– Det er veldig hyggelig å se at det er stor interesse for å bygge ut havvindparker på norsk sokkel. Dette er bra for de kommende runder og ny kraftproduksjon som kan gi grunnlag for videreutvikling av landbasert industri inn i det grønne skiftet, sier Knut E. Sunde, fung. administrerende direktør i Norsk Industri.

6-7 TWh, som er forventet produksjon, er tiltrengt inn i det norske energisystemet og Sør-Norge via tilknytningspunkt i Kvinesdal.

– For norsk leverandørindustri er dette første store prosjektet veldig viktig, det gir muligheter for store leveranser av teknologi og tjenester. Med Norsea-group som sentral industriell partner i konsortiet, burde norske leverandørkjeder ha store muligheter for å få betydelige leveranser med tilhørende norsk verdiskaping, sier Sunde.

> Les mer på regjeringen.no

  • Ole Børge Yttredal
  • Direktør energi- og miljøavdelingen
  • Pressebilder