Norsk Industris Designstipend for 2018

Publisert

Norsk Industris Designstipend for 2018 gikk til Studio Føy og Cecilia Xinyu Zhang. Siden 70-tallet har Norsk Industri delt ut stipender til unge designere, og årets vinnere er i svært godt selskap. Årets stipend er gitt av Vestre AS og Ekornes ASA.

Blant de tidligere stipendiatene er kjente bransjenavn som Svein Gusrud, Peter Opsvik, Terje Ekstrøm, Olav Eldøy, Andreas Engesvik, Atle Tveit, Allan Hagerup, Runa Klock, Marthe Frøystad, Bjørn Blikstad, Morten Knarrum, Anders Berg, Jonas Norheim, Vera Kleppe, Åshild Kyte, og ikke minst fjorårsvinnerne Tuva Tjugen og Bjørn van den Berg.  

– Det er litt skummelt. Å bli nevnt sammen med så mange store norske designnavn er veldig spennende. Vi hører så mange historier om hvor bra det har gått for andre som har mottatt lignende stipend, så vi kjenner litt på presset, sier Siri Line som sammen med Guro Midtun har startet designkontoret Studio Føy.

to personer sitter i en sofato personer sitter i en sofa

Fv.: Jeanette Løining fra Ekornes og designer Cecilia Xinyu Zhang. Foto: Norsk Industri.

Sjef for Designindustrien i Norsk Industri, Egil Sundet, mener det er viktig for hele bransjen at unge designere får sjansen til å prøve seg.

– Designstipendet er en utrolig fin ordning. Unge designere får anledning til å lære av veletablerte miljøer. Dessuten har stipendiatene gjerne en annen driv og pågangsmot og bidrar med å tenke nytt om etablerte sannheter. Det er en vinn-vinn situasjon, sier Sundet.

- Vi skal snart i gang å planlegge neste år, 2019, sier Egil Sundet. Er din bedrift interessert i å dele ut stipend i 2019, er det bare å kontakte meg eller Berit I. Anthonsen.  

Bærekraft og historiefortelling

Jentene i Studio Føy er opptatt av bærekraft og fotavtrykket produktene deres har på miljøet.

–Bærekraft veldig viktig for oss. Derfor har vi jobbet med produktserier med en lengere levetid. Vi har for eksempel laget en sofa der putene og fargen enkelt kan byttes ut. Slik får produktet økt levetid og vi bidrar litt for å minske fotavtrykket, sier Guro Midtun.

Tre unge designstudenter sitter i en sofaTre unge designstudenter sitter i en sofa

Designerne Siri Line (høyre) og Guro Sørbø Midtun. Bak: Allan Hagerup fra Vestre. Foto: Norsk Industri.

I tillegg er det viktig at produktene har en verdi for kunden.

– Vi har lekt en del med historiefortelling i utviklingsfasen. Vi ønsker å gi produktene større verdi ved at de betyr noe for brukeren. Da har vi for eksempel laget filmer som viser produktets ulike faser, fra ide og skisse til produksjon og salg, sier Siri Line.

Duoen har nå fått stipendiat hos utemøbelprodusenten Vestre, hvor de skal jobbe sammen til januar. Der håper de å lære mer om hvordan designindustrien fungerer i praksis og å få innblikk i hele verdikjeden – fra skisse og utvikling, til produksjon og salg.

- Dette passer godt inn i Vestres profil, som både setter bærekraft høyt og er opptatt av design som skaper verdi i samfunnet, sier Allan Hagerup, produktansvarlig hos Vestre, og den som i det daglige styrer samarbeidet med Siri Line og Guro Midtun.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne!

  • Egil Sundet
  • Bransjesjef - Designindustrien og Teko bransjeforening
  • Pressebilder