Yaras nye hydrogenanlegg er åpnet

Mann på scene

Statsminister Jonas Gahr Støre åpner Yaras hydrogenfabrikk på Herøya i Porsgrunn 10. juni 2024. Foto: Yara International ASA

10. juni åpnet statsminister Jonas Gahr Støre Yara sitt nye fornybare hydrogenanlegg på Herøya i Porsgrunn. Anlegget er det største av sitt slag som er i drift i Europa.

Hydrogenet fremstilles med fornybar energi og elektrolyse av vann, og erstatter dermed naturgass som råstoff, noe som gjør at Yara årlig kan kutte 41 000 tonn CO2. Hydrogen brukes til å produsere ammoniakk, som igjen brukes til å produsere gjødsel og kan også brukes som skipsdrivstoff. Ammoniakk er også en effektiv energi- og hydrogenbærer.

– Dette er en stor milepæl for Yara og for avkarbonisering av mat, skipsdrivstoff og andre energikrevende industrier, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara.

– Den jobben som Yara og andre norske industribedrifter nå gjør med å kutte utslipp og bidra til at også andre kan bli grønnere er helt avgjørende for framtidas industri. Norske industribedrifter tar jobben sin på alvor, og vil med det få et konkurransefortrinn sammenlignet med bedrifter i mange andre land, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.

> Les mer her (yara.no)