Viktig med GOTS-godkjente farger

Publisert

Farget garn på rekke og rad

Hillesvåg Ullvarefabrikk produserer garn med GOTS-godkjente fargestoffer. Foto: Norsk Industri.

- Vi merker at stadig flere er opptatt av miljø og bærekraft. Vi synes det er inspirerende og morsomt å jobbe med noe som blir så godt mottatt, sier Øyvind Myhr fra Hillesvåg Ullvarefabrikk.

På Ulldagen 2018 fortalte Myhr om hvordan de har satt miljøfokus på fargestoff i produksjonen. 

Øyvind Myhr fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. Foto: Norsk Industri.

Hillesvåg bruker bare fargestoffer som er GOTS-godkjent. GOTS – Global Organic Textile Standard- dekker alle ledd i produksjonen og stiller krav til at fargestoffer er biologisk nedbrytbare og giftfrie. Ferdige produkter må ikke inneholde allergener eller rester av farlige kjemikalier.

Bedriften har satt strenge miljøkrav for sin virksomhet. Det gjelder også leverandørene. Hillesvåg bruker kun norsk ull.

- Vi velger alltid de mest miljøvennlige alternativene. Vi har vårt eget farveri og mange av våre medarbeidere har fagbrev blant annet i fargebehandling. Pellsull gir nye, spennende fargevarianter, sa Myhr.

GOTS -merkeordningen stiller krav til at minimum 70 prosent av fibrene skal være økologisk dyrket, og at tekstilene må oppfylle miljø- og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen. Sosiale kriterier og sikkerhet for arbeidere er også inkludert i kravene.

GOTS har egne sertifiseringsorganer som foretar sertifisering og inspeksjoner av merkebrukerne. Det er en forutsetning at organer som søker om godkjenning som GOTS-sertifisør allerede har gyldig akkreditering for å utføre sertifisering i henhold til ISO / IEC Guide 65. GOTS består av fire bransjeorganisasjoner innenfor tekstilbransjen OTA (USA), IVN (Tyskland), Soil Association (UK) og Joca (Japan).

Hillesvåg Ullvarefabrikk

Hillesvåg har røtter tilbake til 1898. Gjennom årene er fabrikken utvidet og påbygget i takt med endringer i tid og trender. I dag huser den alle deler for ull- og garnproduksjon. I tillegg har Hillesvåg lager til nettbutikk og en stor butikkavdeling. I 2013 oppnådde ullvarefabrikken status somÉCONOMUSÉE. Besøkende kan være med på en guidet vandring gjennom fabrikken hvor flere av maskinene er over 100 år gamle.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne!