Ull og design på norsk-japansk

Publisert

Ulldagen 2018. Professor Kirsti Bræin.

Professor Kirsti Bræin fra KHiO fortalte om det norsk-japanske utviklingssamarbeidet. Foto: Norsk Industri.

Hvordan kan ull fra nordiske saueraser benyttes i arbeid med utvikling av design? Det skal forskningsprosjektet Connecting Wool avdekke.

Professor i klesdesign ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Kirsti Bræin rapporterte fra prosjektet som er et samarbeid mellom KHiO og Tama Art University i Japan. To millioner kroner i Utforsk-midler er stilt til disposisjon.

Utgangspunktet er å se flere bruksområder for ull innenfor tekstil, klær, interiør og møbel. I det hele tatt se ull i et nytt perspektiv gjennom et samarbeid mellom studenter og forskere innen design fra norsk og japansk utdanning, fortalte Bræin.

Det er ikke uten grunn av det er Japan det samarbeides med. Japan er verdens største forbruker av ull per innbygger og importerer i dag mye ull fra Australia.

– Japan er lengst fremme med kompetanse innen produksjon av tekstiler og produksjonsteknologi for tekstil. Et fundament i den japanske kulturen er respekten for naturen og ull fra nordlige saueraser skaper interesse hos japanerne, sier Bræin som understreket at et samarbeid med næringslivet er viktig for Utforsk-prosjektet. Blant andre er det kontakt med Kivik og Hillesvåg Ullvarefabrikk. Japanske bedrifter skal også delta.

-Vi har det beste foran oss. Vi ønsker å skape en link mellom designere og produksjon- basert på våre felles verdier. Studenter har allerede gjennomført en pilot på ull og design, sa Kirsti Bræin.

Artikkelen er skrevet av Pål Stensaas.

En stor gruppe første- og andre års studenter fra Oslo Fashion School deltok på Ulldagen. De jobber med design og produksjon, og ønsker å lære mest mulig om forskjellige stoffkvaliteter. Foto: Norsk Industri.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne!