Sauer i byen

Publisert

To personer holder foredrag

Saueklipper Ruth Jane Rosevatn i samtale med Marion Tviland fra Norilia. Foto: Norsk Industri

Den største attraksjonen på årets Ulldag var uten tvil saueklipper Ruth Jane Rossevatn (26). Her ble det vist hvordan sauen klippes for alle deltagerne på konferansen, fra NHO og forbipasserende. De fleste har aldri opplevd profesjonell saueklipping i «realtime».

Til og med TV2 fattet interesse for begivenheten, slik at langt flere fikk se Ruth Jane i sitt nesten rette element. Vi fikk et kurs i saueklipping på høyeste nivå. Hun klipper rundt ti tusen sauer i året, og hjelper gjerne til for eksempel i Skottland også.

Hun bor i Kvinesdal, Ruth Jane, og kombinerer klippe-turneer med livet som sauebonde. Hun er oppvokst på gård og hvor familien har bodd i mange generasjoner.

- Hvorfor valgte hun dette livet?

Saueklipping

Saueklipper Ruth Jane Rossevatn i aksjon. Foto: Norsk Industri

Det ble et helt naturlig valg. -Jeg har alltid vært med min far i det daglige arbeidet på gården, sa den unge sauebonden. Hun var glad for å vise hva som skjer med ulla fra sauen til ullvarefabrikken.

- Noen sauebønder er selv utdannet saueklippere og klipper egne sauer, men trenger de klippere, er det bare å henvende seg til Nortuna Klyppeteam, som kan bistå med å skaffe saueklyppar dersom de har behov for det. Nortura har klyppeteam i hele landet utenom Nord-Norge.

Det er viktig med rene klær og sko. Helst to lags bukser som hindre skarpe fibre å gå i huden på klipperen. Skoene, det er mokasiner av skinn. Et godt beinarbeid er viktig for å styre sauen. Alt går på faste rutiner og teknikker. Verktøyet er kam og skarp kniv. Sauen bør helst sitte for at skinnet skal være stramt. Da unngår man sår.

- Vi begynner alltid med hvite sauer før svarte sauer. Det er bedre å få hvit ull i sort ull enn motsatt, sa Ruth Jane, og Arnstein Digernes fra Rauma Ullvarefabrikk nikker anerkjennende.

Sorteringen av ulla der ull fra buk, lår og hale blir sortert ut og bort fra fellen, skjer i forbindelse med klipping på klippeplassen, mens ullfellen blir klassifisert på en av de mange ullstasjonene.

Vi kjenner begrepet «sauer er ålreite dyr». Ifølge Ruth Jane har de hver sin personlighet også. Det tror vi henne på.