Ny bruk av tekstilavfall

Publisert

Silhuetten av en mann som holder foredrag. I bakgrunn mange sauer.

Bjørn Aage Haugen, Innvik, har kuttet kostnadene betraktelig ved å gjøre tekstilavfall til råstoff. Her fra innlegg på Ulldagene 2018. Foto: Norsk Industri.

Innvik gir et viktig bidrag til sirkulærøkonomien. Bedriften som produserer rundt 400 000 meter tekstil i året til møbelindustrien, måtte håndtere svinn og vrak på 20 000 kilo årlig.

Det var kostbar avfallshåndtering. Nå er avfallet redusert til et minimum og det blir skapt nye, miljøvennlige produkter.

Claus Mølgaards bedrift i Danmark lager designerprodukter av avfallsull fra Innvik. Her fra Ulldagene 2018. Foto: Norsk Industri.

- I samarbeid med vårt søsterselskap Really, leverer vi avfallet som råstoff til flotte produkter, sier Bjørn Aage Haugen fra Innvik. Neste steg er å bruke avfall og brukte tekstiler også fra kunden til samme prosess. Rundt ett tonn tekstilavfall er blitt samlet det siste halvåret.

På Ulldagen viste han sammen med Claus Mølgaard fra Really hva som er mulig å produsere av ullbasert tekstilavfall. Det blir presset til tekstilplater, hyller, bord, vegger og skap. Det er mulig med tilsetning av 30 prosent bico fiber (bicomponent polyester fiber).

Innvik har eksistert siden 1890, og er spesialisert på ull og naturfiber. Innvik har 70 prosent lokalt eierskap og 30 prosent eies av Kvadrat AS.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne!