Keratin-prosjektet: Imponerende resultater

Publisert

Ulldagen 2017

Foto: Norsk Industri.

Det må være lov å si at forskningsprosjektet til Helly Hansen, SINTEF og Norilia hvor målet er å omdanne ull med lav kvalitet til et materiale med høyere verdi, har tatt et sjumilssteg.

SINTEF har utviklet en metode for å trekke keratin ut fra ulla som kan formes til membran. For bare noen uker siden klarte de til å forme en tråd som kan brukes i tekstilproduksjon. Håpet er at vi allerede neste år får det første produktet av re-generert ull.

Issam Yousef fra Helly Hansen ga en løyperapport fra forskningsprosjektet på Ulldagen 2019. Det er selvsagt et patentsensitivt prosjekt. En forretningsmodell skal utvikles i løpet av den tiden som gjenstår av prosjektet (1,5 år). Patentsøknad skal sendes og en forretningsplan må vedtas.

Det overordnede målet med prosjektet er å gjøre Helly Hansen mer bærekraftig. Da er norsk ull et godt sted å begynne. Ulla vår er en av verdens reneste fibre, med lav bruk av sprøyte midler og medisiner i produksjonen.

Klesindustrien forurenser mest i verden. Ull er et fascinerende og bærekraftig materiale hvor alle kvaliteter bør kunne benyttes.