Janus gjør gjenbruk til butikk

Publisert

Ulldagen 2019. Janne Vangen Solheim, styreleder i Janusfabrikken

Janne Vangen Solheim, styreleder i Janusfabrikken. Foto: Norsk Industri.

Janus har 60 000 kilo avkapp fra trøyeproduksjonen. Avskjær blir til nye produkter. Det blir ikke laget et design uten at det tas hensyn til mengden avkapp.

– Gjenbruk er livsviktig for oss. Alt avkapp fordeles og sorteres ned til minste millimeter og blir til hjemmestrikkegarn. Alt rest av dette blir for eksempel babyluer. Ingenting av det vi lager blir igjen, sa Janne Vangen Solheim, styreleder i Janusfabrikken og goodwillambassadør i FNs industridivisjon UNIDO, på årets Ulldag. 

Hun sa at det er gysla god butikk å ta vare på det de har, hvis de ikke har egen bæreevne, har de heller ingen fabrikk. 

Janus har produsert ulltøy siden 1895. 80 prosent av de ansatte er kvinner. Kvinner har flertall også i styret. -Vi har aldri stoppet, aldri gått konkurs. Alt handler om å håndtere det vi gjør med respekt for omgivelsene og naturen, sa Janne Vangen Solheim. 

Generasjonsplagg 

Hun mener bedriften vil lage mindre og færre plagg i fremtiden, og arbeide for at ett plagg skal holde til tre barn 

-Det er viktig i dag med mindre forbruk. Vi har for eksempel innført pant på kleshengere. Alt hos oss må inn i gjenbrukssystemet. Janus er miljøsertifisert av Nemko, fortalte Vangen Solheim. 

De vurderer solcelle-energi. Men den største investeringen hittil er nye fargemaskiner som redusere energi- og vannforbruket med 30 prosent. – Jeg har vært med på en sinnsyk reise med vår fabrikk. Mange trodde ikke vi skulle overleve, men vi må være edruelige i måten vi driver på, og tar hensyn til miljøet. Vi har en miljøforkjemper som rådgiver. Dessuten er vi bevisst på å rekke ut en hånd til Europa. Fremtidsveksten handler om hvordan dele, ha et industrielt samspill, skape et fellesskap som igjen skaper arbeidsplasser, sa hun og la til: Vi skal tenke mye mer på det å arve klær. Gjenbruk av plagg er god miljøpolitikk.