Flokk: Tenk stort og vær grundig

Publisert

Mann på scenen som snakker til forsamling

Christian Lodgaard mener rene tekstiler eller sirkulære løsninger er fremtidens melodi. Foto: Norsk Industri.

- Vi må våge å tenke ideelt og stort, og løfte i fellesskap. I vårt selskap gjør vi tingene grundig, i hver detalj skal vi gi en kvalitetsfølelse. Det gir et fortrinn for våre møbler. Vi utfordrer konvensjonell tenkning, sa Christian Lodgaard.

Flokk-konsernet, hvor han er senior vice president products & brands, er Europas ledende spesialist innenfor møbler til arbeids- og møteplassen, med en markedsandel på 32% i Skandinavia og 10% i Europa innen kontorstoler.

Lodgaard tok for seg på Ulldagen temaet internasjonale muligheter, trender hos kunder og forbrukere, samt merverdi ved bruk av norsk ull. I et samarbeid med blant andre Gudbrandsdalen Uldvarefabrik har de utviklet et nytt slitesterkt tekstil i ull til kontormøbler.

- Vi bestemte oss for å sette i gang et forskningsprosjekt. Drømmen var å ta tilbake norsk ullindustri til norske møbler. Nå har fargepaletten vokst. Vi har fulgt verdikjeden hele veien alle steder, sa Lodgaard.

Lykkelige sauer - god ullkvalitet

Han roste norsk sauehold for enestående dyrevelferd. Kvaliteten blir deretter, mente han. Fibrene var blankere. En egenskap som definitivt kan brukes. De var sterkere, som gjorde at det kunne lages et slitesterkt stoff uten syntetiske bærefiber. Fibrene var også krusete. -Det ga oss akkurat den spensten som vi kunne tre å få stoffene tapetsert også på de vanskeligste formene, fortsatte Lodgaard.

Flokk presenterte arbeidet i all sitt velde, på et hjørne av standen på møbelmessen i Stockholm. Oppmerksomheten var stor rundt prosjektet og til tekstilene som de tok frem sammen med Gudbrandsdalen Uldvarefabrik.

Prosjektene kom – også en økt oppmerksomhet om ull generelt. Det produseres nå rundt 160 tonn norsk ull til Flokkmøblene.

Rene tekstiler eller genuint sirkulære løsninger er fremtiden. Gjenbruk blir mer viktig fremover, av produkter, men vel så mye Av materialer. Da blir gjenbrukbarhet også etterspurt.

-Blandingstekstiler kommer til å bli problematisk- For alle andre materialkategorier tar vi ikke i komposittmaterialer med tang. Eneste unntaket i dag er tekstiler. Jeg lurer på hvor lenge dette unntaket kommer til å stå seg. Krystallkula skal ikke være så veldig avansert for å se at materialer som i praksis bare kan brennes ved reisens slutt, ikke kommer til å være godt nok fremover, sa Christian Lodgaard.

Flokk AS

Flokk designer, produserer og selger kontorstoler, besøksstoler, kantine/konferansestoler, lounge/ soſt seating møbler og bord. Merkevaren HÅG består av kontorstoler, besøksstoler og kantine/ konferansestoler. Kontorstolene har størst volum.