Norsk Industris Designstipend for 2021

Publisert

To damer forran inngangsparti til Aarsland Møbelfabrikk

Fv.: Rita Myklebust fra Aarsland Møbelfabrikks sammen med designstipendiat Sovei Giæver. Foto: Aarsland Møbelindustri.

Stipendet gikk til Sovei Giæver, som var ferdig med sin mastergrad i produktdesign fra OsloMet i 2019. Årets stipend er gitt av Aarsland Møbelfabrikk AS.

- Jeg har de siste årene utviklet meg som formgiver, der jeg har designet og laget møbler som har blitt vist på ulike utstillinger. Det å jobbe praktisk har skapt en nærhet til prosessen, helt fra idefase til sluttprodukt og gitt meg en større forståelse rundt materialer og form. Jeg syns det er viktig å vise en estetisk integritet i designet, så vel som å tenke på kvalitet, bærekraft og funksjon., sier Sovei.

Stipendperioden er fra medio august og ut året. - Det kommer til å bli veldig lærerikt å jobbe for Aarsland Møbelfabrikk. De har en høyteknologisk maskinpark med opplegg for masseproduksjon og de leverer møbler til kontraktsmarkedet. Det krever større hensyn til produksjon og kravspesifikasjoner enn det jeg har jobbet med før. Jeg får innblikk i hele produksjonen.

Bransjesjef for Designindustrien i Norsk Industri, Egil Sundet, mener det er viktig for hele bransjen at unge designere får sjansen til å prøve seg.

– Designstipendet er en utrolig fin ordning. Unge designere får anledning til å lære av veletablerte miljøer. Dessuten har stipendiatene gjerne en annen driv og pågangsmot og bidrar med å tenke nytt om etablerte sannheter. Det er en vinn-vinn situasjon, sier Sundet.

Årets jury bestod av Svein P. Knudsen fra UiB institutt for design, designer Vilde Hagelund, Rita Moen Myklebust, senior salgskonsulent fra Aarsland Møbelfabrikk og bransjesjef Egil Sundet fra Norsk Industri.

De som kan søke "Norsk Industris Designstipend" er unge formgivere virksomme i Norge (fortrinnsvis med masterutdannelse i design fra norsk høgskole, universitet eller tilsvarende) eller norske statsborgere virksomme utenlands. Stipendiet er til lønn, bopel og utgifter til sammen verdt opp mot kr 120 000. I stipendperioden skal stipendiaten være utplassert på stipendbedriften, delta og bli kjent med hvordan bedriften arbeider. Stipendiatene blir også kjent med bransjeaktørene og besøker flere industribedrifter og leverandører, samt blir introdusert for lovmessige forhold, kvalitets- og miljøordninger.

Blant de tidligere stipendiatene er kjente bransjenavn som Svein Gusrud, Peter Opsvik, Terje Ekstrøm, Olav Eldøy, Andreas Engesvik, Atle Tveit, Allan Hagerup, Runa Klock, Marthe Frøystad, Bjørn Blikstad, Morten Knarrum, Anders Berg, Jonas Norheim, Vera Kleppe, Åshild Kyte, og ikke minst de tre siste års vinnere Tuva Tjugen, Bjørn van den Berg, Studio Føy, Cecilia Xinyu Zhang, Vilde Hagelund og Tobias Berg

Nye stipend våren 2022
- Hvis din bedrift er interessert i å tilby stipend for 2022, ta kontakt med meg, sier Egil Sundet. Vi planlegger utlysning på nyåret.