Brannkrav

I Norge står inntil videre brannkravene til møbler, madrasser og interiørtekstiler fast, men innen EU vurderes nå en harmonisering av brannkravene for disse produktene.

I Europa er det om lag 12 land som har brannkrav til møbler, madrasser og innredningstekstiler, og det er sælig innen kontraktmøbel det er ulike nasjonale standarder, sier bransjesjef Egil Sundet.

Problemet med strenge brannkrav er at produsenter av møbler, madrasser og interiørtekstiler må bruke FR kjemikalier, som har sterkt negative helse- og miljømessige effekter, sier Sundet. For to år siden endret derfor California sitt strenge brannkravsregime, og har nå krav som gjør at bruk av flammehemmere (FR kjemikalier) ikke lenger er nødvendig. Nå foreslår California å forby alle kjemikalier som er flammehemmende, da de er giftige.

I Storbritannia og Irland er det strenge brannkrav generelt i markedet, mens det er flere land som naturligvis har strenge brannkrav innenfor pleieinstitusjoner, fengsler, togtransport og f.eks. offshore. Norge er at av de ca 10 landene med generelle brannkrav til produktgruppen, men vårt krav gjør at det ikke er nødvendig med bruk av farlige kjemikalier, sier Egil Sundet.

Vi leder også an i den Europeiske aliansen for å få FR-kjemikalier ut av møbler, se safefurniture.eu

  • Egil Sundet
  • Bransjesjef - Designindustrien og Teko bransjeforening
  • Pressebilder