Gigantkontrakt til Nexans

Publisert

Luftfoto av Nexans Halden

Nexans’ fabrikk i Halden. Foto: Nexans

Nexans er tildelt en rammeavtale med nederlandske TenneT for å produsere og installere høyspent kraft sjøkabler (HVDC) til offshore vindparker. Kontrakten har en verdi på 1,7 milliarder euro.

Avtalen omfatter kabellegging til fastlandet og sammenknytning av de tre havvindparkene BalWin 3, Lanwin 4 og Lanwin 2 i den tyske delen av Nordsjøen.

Kontrakten har en verdi på 1,7 milliarder euro, altså rundt 20 milliarder kroner, og vil være en viktig del av Tysklands energiomlegging.

– Vi er svært stolte av igjen å ha fått tillit av TenneT til å levere og installere kabelforbindelser for å sikre mer fornybar energi og som vil bidra til at Tyskland kan nå sine klimaambisjoner. Avtalen vi nå har signert omfatter produksjon og installasjon av eksportkabler til tre offshore vindparker utenfor Tyskland og er den største noensinne. Hardt og godt lagarbeid fra våre ansatte og partnere har gjort dette mulig, sier Ragnhild Katteland, administrerende direktør i Nexans Norway.

Kablene skal produseres i Halden. I pressemeldingen fra Nexans står det blant annet:
"Kablene fra Nexans skal bruke selskapets svært innovative og høyteknologiske 525kV-sjøkabelsystem til å overføre totalt 6GW fra Nordsjøen til Tyskland. Dette vil bli de første prosjektene hvor Nexans tar i bruk denne banebrytende teknologien som er spesielt utviklet for å støtte energiomlegging."

En slik gigantkontrakt sikrer arbeidsplasser ved både gamle og nye Nexans-fabrikker i mange år framover.

– Vi gratulerer med en veldig viktig kontrakt for Nexans, deres underleverandører og for havvindbransjen. Satsing på forskning og teknologiutvikling over lang tid har gjort at 525 kV sjøkabelsystem tas i bruk for kraftoverføring i Nordsjøen, sier Hans Petter Rebo, bransjesjef for Elektro og Energi i Norsk Industri.

> Les mer her (nexans.com)

  • Hans Petter Rebo
  • Bransjesjef - Elektro og Energi
  • Pressebilder