Om HMS-samarbeidet i smelteverk og støperibransjen

Samarbeidet om HMS i Smelteverksindustrien ble i 2017 utvidet til å inkludere støperibransjen. Samarbeidet involverer både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.
Samarbeidet om HMS i Smelteverksindustrien ble i 2017 utvidet til å inkludere støperibransjen. Samarbeidet involverer både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.
Glencore Nikkelverk, Cay Nordhaug, Elektrokjemisk samarbeidskomitè
Finnfjord smelteverk, Heidi Gløtta, HMS-leder
Eramet, Oddvar Hopen, HMS-leder/ yrkeshygieniker
Fiven AS, Irene Solås, HMS-leder
Furnes jernstøperi, Frode Amundsen, HMS-og kvalitetssjef
Industri Energi, Henrik S. Fjeldsbø, representant for Industri Energi
REC Solar, Odd-Håvard Thraning, hovedverneombud
Tizir Titanium, Geir Stensland, HMS-leder
Ulefos jernverk, Heidi Nyheim, HMS og kvalitetsjef
Fellesforbundet, Tove Rita Melgård, representant for Fellesforbundet
Norsk Industri, Erik Dahl-Hansen, Arbeidsmedisiner/ lege
Norsk Industri, Pernille Vogt, Sekretær
Alle smelteverk
Boliden
Celsa Armeringsstål
Elkem Bjølvefossen
Elkem Bremanger Silicon
Elkem Carbon
Elkem Rana
Elkem Salten Verk
Elkem Thamshavn Verk
Eramet Norway Kvinesdal
Eramet Norway Porsgrunn
Eramet Norway Sauda
Ferroglobe Mangan
Finnfjord smelteverk
Fiven (tidl Saint Gobain Lillesand)
REC Solar
Tizir Titanium & Iron
Wacker Chemicals Norway Holla Metall
Washington Mills
Alle støperier
Aludyne Norway Farsund
Furnes
Jøtul
Ulefoss
Ble første gang delt ut på Årskonferansen i mai 2019.
Sikkerhetsprisen, som har vært delt ut i 16 år, har blitt erstattet med en HMS-pris. Juryen består av Willy Bjerke, tidligere HMS-sjef i Hydro og innleid konsulent, Hovedverneombudet fra forrige års vinner, Pernille Vogt, fagsjef HMS i Norsk Industri.
Bakgrunnen var et ønske om:
En arbeidsgruppe (se egen sak) har utviklet et kartleggingsskjema som nå brukes til en egenvurdering av bedriften. Se skjema for 2019 her. Skjema er basert på fem tema og spørsmål som er brukt av Hydro i en årrekke (WERA).
Bedriftenes erfaringer fra egenevalueringen i 2019 var at:
Prosessen er slik:
Vinnere av sikkerhetsprisen til HMS i Smelteverk gjennom årene
2004: EKA Rana
2005: Orkla Exolon (Washington)
2006: Eramet Norge Porsgrunn
2007: Elkem Bremanger
2008: Elkem Carbon
2009: Elkem Salten Verk
2010: Elkem Thamshavn Verk
2011: Eramet Norway Porsgrunn
2012: Eramet Norway Kvinesdal
2013: Saint-Gobain Ceramic Materials
2014: TiZir Titanium & Iron
2015: Elkem Carbon
2016: Saint-Gobain Ceramic Materials
2017: Elkem Carbon
2018: Elkem Thamshavn
Morten S. Knutsen, HMS- og kvalitetsleder, Fiven
Jonny Rømmesmo, HMS-sjef inkl ytre miljø, Washington Mills
Heidi Gløtta, Lean-ansvarlig/HS-leder (ikke Ytre miljø), Finnfjord smelteverk
Geir Stensland, HMS-veileder, Tizir Titanium and Iron
Willy Bjerke, Konsulent
Pernille Vogt, sekretær for arbeidsgruppen, Norsk Industri
Etableringsdokument for HMS i støperi og smelteverkindustrien er undertegnet av Norsk Industri, Industri Energi og Fellesforbundet
Visjon
Helsefremmende og sikre arbeidsplasser i støperi- og smelteverkindustrien
Mål
Å bidra til verdiskaping i støperi- og smelteverkindustrien gjennom å legge forholdene til rette for samarbeid, erfaringsutveksling og kompetanseheving om helse, miljø og sikkerhet.
Organisering
HMS i støperi og smelteverkindustrien er et topartssamarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Samarbeidet omfatter:
Mandat for Arbeidsutvalget
Arbeidsutvalgets sammensetning
Finansiering
Sekretariatsarbeidet fra Norsk Industris side betales gjennom den ordinære medlemskontingenten. Tilleggsutgifter som påløper finansieres av deltakerne i prosjektet. Per i dag er disse tilleggsutgiftene på ca. NOK. 200 000 fordelt på følgende:
Disse utgiftene dekkes gjennom en "kontingent" som beregnes med kr. 100,- pr ansatt i den enkelte bedrift. Kontingenten faktureres årlig av Norsk Industri i sept/ oktober.
Saker som det skal jobbes med
Eksempler på tema bransjen kan jobbe med
Støv, varme, gass, støy, elektromagnetiske felt, ergonomi, PAH, psyko-sosialt arbeidsmiljø, vibrasjon, beste praksis, granskningsprosedyrer, stille avvik og sykefravær.
Samarbeidet ble etablert i 2004 etter at SIMS (Smelteverkenes Miljøsekretariat ble nedlagt). Samarbeidet er tuftet på en avtale mellom Norsk Industri (tidligere PIL) og Industri Energi (tidligere NKIF). Det ble i 2017 laget et nytt etableringsdokument for samarbeidet som nå også inkluderer støperibransjen.
Samarbeidet organiseres av Norsk Industri og forankres gjennom et partssammensatt Arbeidsutvalg (AU). Se oversikt over deltakere i AU her. Fagsjef HMS Pernille Vogt, i Energi og miljøavdelingen i Norsk Industri, er sekretær for AU. Arbeidsutvalget (AU) består av representanter fra syv bedrifter og representanter for Industri Energi og Fellesforbundet. Se oversikt over representanter i AU her.
Målet med Årskonferansen er kompetanseheving, erfaringsutveksling og nettverksbygging. Konferansen holdes på våren og samler ca. 100 personer som jobber med alle aspekter av HMS-feltet; verksssjefer, HMS-sjefer, kvalitet og sikkerhetsfolk, yrkeshygienikere, HR/ personalfolk, Bedriftshelsetjenesten, Verneombud og tillitsvalgte fra støperi- og smelteverkindustrien
Annet hvert år legges årskonferansen til et sted der vi organiserer bedriftsbesøk. I 2019 var vi i Kristiansand og det ble arrangert besøk til hele fire bedrifter; Fiven (tidl. Saint Gobain), Glencore, REC Solar og Elkem Carbon.
Nytt i 2019 var at vi arrangerte egne møter med erfaringsutveksling og diskusjon for HMS/ Lederne, Hovedverneombudene/ tillitsvalgte i tillegg til den faste møteplassen vi har for personell knyttet til bedriftshelsetjenesten.
Antall skader med fravær (H1/LTIF). Antall skader med og uten fravær (H2/TRIF) per mill. arbeidede timer. Graf: Norsk Industri
Norsk Industri samler inn HMS-statistikk fra smelteverkene og støperiene og kan dermed dokumentere utviklingen i HMS-standard. Smelteverkene har rapportert tall siden 1996 og støperiene siden 2003. Av figuren ser man at sikkerheten i både smelteverkene og støperibransjen blitt radikalt forbedret sett ut fra den gledelige og betydelige nedgangen i personskader. Personskadefrekvensen eller TRI-verdien, (antall personskader med og uten fravær per million arbeidede time) har i denne perioden i smelteverkene blitt redusert fra 76 i 1999 til 19 i 2018. I støperiene har det også vært en betydelig forbedring.
Personskadefrekvensen sier naturlig nok ikke alt om HMS-standarden i en bedrift. For i større grad å fange opp hvilke forebyggende aktiviteter bedriftene jobber med på både helse, arbeidsmiljø, sikkerhet og ytre miljø ble Sikkerhetsprisen omdøpt til HMS-prisen i 2019. For å delta må bedriftene gå gjennomføre en egenvurdering av sitt HMS-arbeid. Dette skal skje av en gruppe bestående av fabrikksjef, hovedverneombud og hms-sjef. I tillegg kan gjerne BHT og hovedtillitsvalgt delta. Se skjemaet som ble brukt i 2019 her.
Skjema sendes ut til alle i desember og siste frist for utfylling er 15.februar 2020. De tre beste bedriftene går videre til fase to der vi ber om dokumentasjon av en rekke kvalitative indikatorer og de tre bedriftene som da er i finalen, får besøk av en jury som går gjennom en rekke aspekter ved HMS-arbeidet i bedriften. I 2019 var det Ferroglobe Norway og Elkem Carbon som gikk av med seieren.