Maskinskatten forsvinner

Publisert

De borgerlige partiene kom 22. november til enighet om statsbudsjettet for 2018.

Vi konstaterer at maskinskatten, som i årevis har forårsaket krangel og feiltaksering i industrien og også forhindret større investeringer, fases ut over tid.

- Dette er en viktig seier for industrien og viljen til å investere i Norge for å utvikle industrien og trygge arbeidsplassene fremover. Vi kunne godt tenkt oss å få skatten fjernet raskere, men konstaterer at det var harde tak mellom mange kommuners ønske og industriens posisjon, så vi verdsetter det endelige utfallet, sier adm. dir. i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Partiene har landet på en løsning der maskinskatten opprettholdes i 2018, mens mange industribygg retakseres slik at det blir klart hva som tilhører bygget. Deretter – i 2019 – starer en syv års periode hvor skatten fases ut med en syvdel pr år, for så å forsvinne i sin helhet fra 2026. Da det er taksten for 2018 som gjelder som basis for beskatning for årene etter, betyr dette at nyetableringer i 2019 og senere vil slippe maskinskatt, siden de ikke har noen skattetakst fra 2018.

Norsk Industri kommer tilbake med mer informasjon om maskinskatten og resten av statsbudsjettet senere.