Regjeringen skal betale deler av lønna til industriansatte som vil fylle på med kompetanse

Publisert

Fem mennesker samlet ute

30. juni 2025 kom nyheten om at regjeringen legger 25 millioner kroner årlig, totalt 100 millioner kroner over fire år, i en felles pott med Fellesforbundet og Norsk Industri til en kompetansereform for frontfaget. F.v. Harald Solberg (Norsk Industri), Kine Asper Vistnes (LO), forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland, Ronny Lie (Kongsberg) og Ingrid Jensenn (Kongsberg Defence and Aerospace). Foto: Norsk Industri

Regjeringen legger nå 25 millioner kroner årlig, totalt 100 millioner kroner over fire år, i en felles pott med Fellesforbundet og Norsk Industri. Pengene skal gå til lønnsrefusjon til industribedrifter som gir ansatte fri for å gå på kurs og andre korte kompetansetilbud.

– Vi trenger kunnskap om hva som bidrar til økt kompetanseutvikling i arbeidslivet. Nå tester vi ut en ny ordning i industrien, hvor vi sammen med frontfaget dekker kostnadene ved at ansatte deltar på kurs. Vi vet at ansatte i industrien deltar mindre i etter- og videreutdanning enn andre, og den teknologiske utviklingen skjer raskt i denne bransjen. Vi må tørre å tenke nytt, og det gjør vi nå, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).

Dette er ett av flere tiltak for å møte Norges økende kompetansebehov. Målet er få flere ansatte til å gjennomføre bransjerelevant etter- og videreutdanning.

100 millioner kroner over fire år

Ordningen skal innrettes som en pilot over fire år fra 2025-2028. Regjeringen vil bidra med totalt 100 millioner kroner, forutsatt bevilgning fra Stortinget. Pengene kom på plass gjennom budsjettforliket med SV for statsbudsjettet 2025. Partene legger også egne penger i ordningen. Ordningen skal evalueres, for å måle effekten av piloten.

Trepartssamarbeid med Fellesforbundet og Norsk Industri

Piloten er et resultat av frontfagsoppgjøret 2024 mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Den nye LO-lederen, Kine Asper Vistnes, var selv med på å forhandle frem ordningen gjennom frontfagsoppgjøret, da som nestleder i Fellesforbundet.

 – Norge trenger levedyktige industribedrifter, og det forutsetter omstillingsdyktige fagarbeidere. Nå får vi endelig på plass en ordning som, gjennom treparts-samarbeidet, sikrer relevant etterutdanning for arbeiderne på gulvet, sier LO-leder, Kine Asper Vistnes.

Norsk Industri har stor tro på piloten:

 – Dette er en viktig dag! Vi er glade for at regjeringen bidrar med midler til etter- og videreutdanning for industrien. Industrien er i en kontinuerlig teknologisk utvikling hvor kompetanseløft innen digitalisering, robotisering og automatisering vil være avgjørende faktorer for å styrke industriens konkurranseevne. Sammen skal vi bidra til at frontfagsindustrien får tilgang på relevant kompetanse, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Harald Solberg.

> Les mer her (regjeringen.no)

Portrettbilde av Terje Hovet