"Norske" Dogger Bank i gang med strømproduksjon

Publisert

Plattformen til Dogger Bank A ankommer Haugesund.

Omformerstasjon HVDC, under bygging hos Aibel i Haugesund. Foto: Øyvind Sætre / Aibel

Verdens største havvindpark, Dogger Bank i Storbritannia, med 60 prosent norsk eierandel, produserer nå strøm for første gang.

Dette markerer en viktig milepæl i utviklingen av havvindindustrien og overgangen til et mer bærekraftig energisystem. Dogger Bank forsterker Nordsjøens nye rolle som Europas fornybare kraftverk og som sentrum for en verdensledende forsyningskjede for havvind.

Prosjektet utvikles og bygges av britiske SSE Renewables i en joint venture med norske Equinor og Vårgrønn. Equinor vil være operatør for vindparken når den er ferdigstilt. Dogger Bank havvindpark på 3.6 GW bygges i Nordsjøen i tre faser på 1.2 GW, kjent som Dogger Bank A, B og C.

Norske selskaper som Aibel, Edda Wind, Seaway7, Nordic Steel og VARD er sentrale leverandører i prosjektet. Aibel i Haugesund har i Haugesund bygget den store omformerplattformen som samler strømproduksjonen fra turbinene, gjør den om fra vekselstrøm til likestrøm og sender kraften så til land. Omformerstasjonen til Dogger Bank B er under bygging.

– Det er veldig hyggelig å registrere at norske leverandører har betydelige leveranser til dette gigantprosjektet, sier Runar Rugtvedt, bransjesjef i Norsk Industri Offshore.

> Les mer her (pressemelding fra Vårgrønn)