Yrkes NM møbelsnekker

Publisert

Vinner NM i møbelsnekring

Yrkes NM møbelsnekker ble arrangert i Oslo 11.-14. januar 2023. Første plass Inga Pernille Vold, lærling hos Hamran Snekkerverksted, andre plass Jesper Nork, lærling hos Møbelverkstedet Produksjon, tredje plass Preben Ekern, lærling hos Motved AS. Foto: Øyvind Engh

NM i møbelsnekker ble arrangert på Edvard Munch videregående skole i Oslo 11.-14. januar 2023 med fem lærlinger fra ulike bedrifter i fra fire fylker. Vinneren ble Inga Pernille Vold, lærling hos Hamran Snekkerverksted. Vinneren skal representere Norge i EuoSkills.

Yrkes NM møbelsnekker ble arrangert i Oslo 11.-14. januar 2023. Vinneren Inga Pernille Vold er læring hos Hamran Snekkerverksted as, Snartemo. Foto: Norsk Industri

Vi gratulerer Inga Pernille Vold med vel utført arbeid og Hamran Snekkerverksted med en meget dyktig lærling!  Vi vil også takke Oslo Snekkermesterlaug som arrangør og initiativtager med Bjørn-Gunnar Eliassen fra Bwood as og Øyvind Engh i spissen, og fagjuryen som vurderte kandidatene. Edvard Munch videregående hadde stilt sitt verksted til disposisjon, hvor de ellers har en full klasse på vg2 møbelsnekkere på Design- og håndverksprogrammet i videregående skole.

Bransjesjef Egil Sundet holdt en liten tale på åpningen av NM konkurransen, og minnet deltakerne på at med godt fagarbeid kan man nå langt, for eksempel er selveste Sikkerhetsrådsalen i FN bygningen i New York laget av snekkermester Johan F. Monrad, Oslo.  Norsk Industri Designindustrien er sponsor av konkurransen. Det er også Norske Trevarer.

På torsdag 11. januar fikk deltakerne utdelt oppgaven, å bygge et vinskap. Lørdag ble konkurransen avsluttet, og det var fem flinke kandidater som deltok. På første plass Inga Pernille Vold (23 år), lærling hos Hamran Snekkerverksted/Snartemo, andre plass Jesper Mork (24), lærling hos Møbelverkstedet Produksjon/Oslo, og å tredje plass Preben Ekern (24), lærling hos Motved/Dovre. I tillegg deltok Karsten Buskerud (18), lærling hos Oslo Snekkerverksted /Frogner, og William Holter-Hovin (19). lærling hos Ruud Snekkerverksted/Frogner.  Vinneren skal senere representere Norge på EuroSkills i Polen, Europamesterskapet.

Yrkeskonkurranser er et fint supplement for å styrke rekrutteringen og for omdømmet til faget. I dag er det fire videregående skoler som tilbyr møbelsnekker utdanning, herav to private. Det er i tillegg et tilbud på byggfaget som trevaresnekker, som er en liknende utdanning. Mens møbelsnekkeren har jenter på skolen er det dessverre ingen på trevaresnekkeren, så vidt vi vet.

Over mange år har det vært en nedgang i skoler som tilbyr møbelsnekker eller trevaresnekker fagene, og derfor er det viktig å øke kjennskap og attraktivitet. Samtidig er det klart at trearbeidene bedrifter også rekrutterer CNC-operatører og automatikere fra Teknologifaget.

  • Egil Sundet
  • Bransjesjef - Designindustrien og Teko bransjeforening
  • Pressebilder