Nye krav til emballasje ved eksport til Sverige

Publisert

Arbeider som pakker produkter

Foto: CanvaPro.

Svenske myndigheter endrer reguleringen av produsentansvaret for emballasje (regulering 2018:1462). Det betyr at det kommer nye krav til emballasje for produkter til det svenske markedet, noen fra og med 1. januar 2022 og 1. januar 2025.

Deriblant er det et krav om at emballasjen må kunne gjenbrukes eller resirkuleres.

I en orientering fra European Shaping a Sustainable Future of Packaging varsles det at de nye emballasjekravene vil tre i kraft 1. januar 2022 og 1. januar 2025. Les hele brevet her. Varslingen av de nye endringene kan leses i sin helhet på Europakommisjonens nettside.

Det er ikke lett å forstå når kravene innføres, men svenske myndigheter kan kanskje stille disse kravene allerede fra nyttår, men med full kraft fra 1. januar 2025. Ytterligere krav vil også komme i 2025.

– Endringene kan også være noe komplekse å forstå og trer i kraft på ulike tidspunkt, men det viktigste er at norske eksportører til Sverige er klar over dette i sin kontakt med egne leverandører av emballasje, sier fagsjef for bærekraft og kvalitet, Ida Oppen i Norsk Industri Designindustrien.

Vi ser nå at flere EU-land kommer med krav som er strengere enn EUs direktiv for emballasje. Dette er en utfordring for eksportører som veldig mange av våre medlemmer er.

De nye kravene er knyttet til økt sirkularitet og viktig er at:

  1. Minst 75 prosent (av vekten) av materialet som brukes i emballasjen kan bli resirkulert til et salgbart materiale eller produkt, eller
  2. hvis emballasjen kan resirkuleres i henhold til kravene satt i §39 (les paragrafen her), og hvis emballasjen:
    • er nødvendig for å forlenge holdbarheten til mat som ikke er ubetydelig,
    • er nødvendig for å oppfylle kravene i en annen lov.
    • er laget av minst 50 prosent av resirkulert plast av lav kvalitet som ikke kan resirkuleres, eller
    • er en trebeholder.
Ida Oppen, fagsjef for bærekraft og kvalitet i Norsk Industri Designindustrien