HÅG Capisco til nordisk finale i bærekraftig møbeldesign

Grønne stoler rundt et bord

HÅG Capisco, designet av Peter Opsvik. FOTO: Flokk.

HÅG Capisco er kåret til norsk vinner og går videre til nordisk finale under FNs klimatoppmøte i Katowice i Polen i desember 2018.

Tidligere i høst utlyste Nordisk ministerråd en designkonkurranse om bærekraftig møbeldesign, med fokus på stoler. HÅG Capisco, designet av Peter Opsvik, er altså norsk vinner og går videre til den nordiske finalen.

Konkurransens mål er å øke bevisstheten om bærekraftig design og oppmuntre til designtenking i klimadebatten. Norske møbelprodusenter, designere og studenter fikk her sjansen til å konkurrere med nordiske kolleger i Danmark, Sverige, Finland og Island om hvem som har utviklet den mest bærekraftige stolen. Blant 10 norske finalister klatret Flokks HÅG Capisco til topps og skal konkurrere med de andre nordiske vinnerne.

Bærekraft i bred forstand

Juryen vektlegger blant annet at HÅG Capisco demonstrerer livssyklustankegang og sirkularitet gjennom hele designen. Stolen er holdbar, reparerbar og enkel å demontere. Dens sterke fokus på ergonomi og helse er også viktig i bærekraftssammenheng. Knut Bang, seniorrådgiver i Design og arkitektur Norge har ledet juryen, som for øvrig besto av interiørarkitekt Morten Steen Kaels, seniorforsker Christofer Skaar fra SINTEF Byggforsk og miljø- og kvalitetsleder Are Lyubråten fra Norsk Industri - Designindustrien.

Mange gode kandidater

- Dette har vært en interessant og utfordrende juryprosess med mange gode kandidater, sier Are Lyubråten i Designindustrien. – Den nye skolestolen S1500, utviklet av Snøhetta og Nordic Comfort Products, tok andreplassen. Den lages av 100 % resirkulert plast fra havbruksnæringen og resirkulert norsk stål. På tredjeplass kom Ingmar Rellings klassiske Siesta, produsert av LK Hjelle.

Med sin lave vekt, flatpakk-egenskaper og miljøvennlige materalvalg stikker den seg tydelig frem på bærekraft. Vinneren HÅG Capisco står som et symbol på Flokks lange tradisjon for å tenke bærekraft. Dokumentert gjennom blant annet EPD miljødeklarasjon vises stolens miljøscore på blant annet klimaavtrykk, som er vesentlig lavere enn sammenliknbare produkter. Designindustrien ønsker å hedre alle bidrag til konkurransen og ønsker den norske vinneren lykke til i finalen i Polen. Blant 30 000 besøkende under FNs klimatoppmøte COP24 i desember vil nordiske finalister og den endelige vinner få svært god eksponering.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne!