Vi må sikre oss mot datainnbrudd

Publisert

Sak om datainnbrudd til grafisk hjemmeside

Ole Strand og hans medarbeidere gjorde en kjempeinnsats for å få tilbake kontrollen for eget IT-system. Her forteller han om opplevelsen på landsmøtet i Alta. Foto: Norsk Industri

Alvorlige datainnbrudd skjer daglig, enten det er rene skurker eller andre lands etterretningstjenester som har økonomiske motiv eller er ute etter sensitiv informasjon. Grafiske bedrifter er også mulige angrepsmål. Ett av medlemmene i Grafisk bransjeforening, Fagtrykk i Trondheim, møtte sitt verste mareritt kl 21:00, 6. april 2021.

Daglig leder Ole Strand fortalte om de dramatiske dagene i bedriftens historie på landsmøtet i Alta. Den kriminelle fikk full kontroll på domener og klienter, ERP-system, webportaler og nettsider.

Det ble slått full alarm for tre avdelinger. Alle filer ble låst med krav om løsepenger. Bedriften kontaktet IT-selskapet Atea som starter førstehjelp. To dager senere blir angriper kontaktet og det første kravet kommer. Etter trussel om konkurs, blir kravet redusert, men et større beløp forlater Trondheim gjennom en ansattes Bitcoin-konto.

– Gleden var stor da vi fikk tilbake kontrollen, men vi sto overfor betydelige utfordringer. Vi måtte gjenoppbygge IT, legge en ny strategisk plan for sikkerhet, investere i nye løsninger, rydde og digitalisere manuelle handlinger. IT-ansvarlige Geir Dalhaug gjorde en fantastisk innsats dag og natt i denne vanskelige perioden for vår bedrift, sa Ole Strand som har følgende råd til alle i bransjen:

  • Bygg sikkerhet i datanettverket
  • Ha en offline kopi av dine data
  • Vurder sky-løsning for back-up
  • Forbered deg på at det kan skje dere, ha en beredskapsplan for slike hendelser
  • Invester i IT-sikkerhet

Styreleder Kjetil Sjøeng i Grafisk bransjeforening sa på landsmøtet at styret nå forbereder et medlemstilbud med datasikkerhet. Mer informasjon blir sendt til alle medlemsbedriftene.

Portrett