Ny epoke for Julius Ørenberg Bokbinderi as

Publisert

Tre menn som står bak en stabel med bøker

Eierne av Julius Ørenberg fra venstre: Sigurjón Einarsson, Stein Julius Johansen og Vidar Elfving. Foto: Pål Stensaas.

Utgått på dato, stivbeint og gammeldags, det er ikke Julius Ørenberg Bokbinderi AS i Oslo. Hos den 158 år gamle, tradisjonelle håndverksbedriften holdes det gamle håndverksfaget i hevd i en moderne setting. Nå er Elfving Bokbinderi as i Moss fusjonert inn. Vidar Elfving har overtatt 50 prosent av eierskapet og er daglig leder etter Stein Julius Johansen.

Bokorm på byen. PR-stunt fra Julius Ørenberg Bokbinderi en lørdag, modell Kari Hårklau Ulltang. Foto: Kristin Søberg Henriksen.

- På grunn av helsen fikk jeg klar beskjed om å trappe ned. Da dukket muligheten opp for å selge min del av Julius Ørenberg bokbinderi til Vidar som ønsket å gjøre noe sammen med oss. En glimrende løsning, med en glidende overgang og overføring av mine kundekontakter og erfaring med vårt spesielle marked, forteller Stein Julius Johansen som er til stadighet innom og bidrar.

Men det kan ikke ha vært bare enkelt å ta den beslutningen. Oldefaren til Stein Julius kjøpte bokbinderiet Julius Johansen i 1890. Siden har det vært på familiens hender. Sigurjón Einarsson som tidligere har drevet Bok og Papirverkstedet samt Ørenberg Bokbinderi AS. kom med på eiersiden i 2005 og arbeider i bedriften.

Elfving Bokbinderi har også en lang tradisjon.

- Min bestefar begynte som sommerhjelp på et bokbinderi, og startet eget bokbinderi i 1932 ved Ås landbrukshøgskole. Vi var nærmest et husbokbinderi for høgskolen i mange år. Bedriften hadde 10 ansatte på den meste. Bestefar ga seg 83 år gammel 1. januar 1994. Da overtok jeg etter å ha jobbet blant annet for Norbok på Gjøvik og for Emil Mostue/Almanakkforlaget i Oslo, sier Vidar Elfving.

Vidar Elfving tilfører spiralisering som nytt forretningsområde. Foto: Pål Stensaas.

Elfving tar med seg sin kompetanse og utstyr for spiralisering til Julius Ørenberg bokbinderi. Gode kunderelasjoner følger også med på lasset. – Ordreinngangen ser bra ut fremover, sier Vidar.

Når vi besøker bedriften er de midt inne i almanakk-sesongen. Fortsatt er det mange som foretrekker de flotte innbundne almanakkene. Sommerens reparasjoner av slitte skolebøker er i sluttfasen. Bedriften er optimistisk når det gjelder økt produksjon av notatblokker med skinnbind, eiendomsprosjekter, esker, kassetter, diplomer, menyer og mye mer.

Alt er håndarbeid. Robotisering og digitalisering er ikke en problemstilling her.

Julius Ørenberg bokbinderi er kjekk å ha også når bibelselskapet har behov for å få innbundet en rekke bibler fra 1930, som igjen har fått en viss aktualitet.

- Jeg har bare gode erfaringer med fusjonen så langt. Vi har ikke tredd noen beslutninger over hodene på de ti ansatte i bedriften. Det er et meget høyt kunnskapsnivå hos alle her. Alle, med unntak av en lærling er utdannete bokbindere med svennebrev, alle kan gjøre alle oppgaver og dette gjør oss veldig fleksible. Vi vil fortsette med den lange, gode tradisjonen til Julius Ørenberg bokbinderi med å ta inn lærlinger, sier Vidar Elfving.