Reiseforsikring og ferietid

Publisert

Parasoller på strand i syden

Foto: Giuliano Del Moretto - stock.adobe.com

Ferietid er reisetid, og da er det lurt å ha kontroll på reiseforsikringen! Her kommer noen gode tips før du legger ut på årets ferietur.

Hvem er dekket?

Kanskje har du eller din ektefelle/samboer en arbeidsgiver som dekker reiseforsikring for dere? Eller har du kjøpt en privat reiseforsikring? Her er det lurt å sjekke hva man har for å unngå dobbel forsikring! Reiseforsikringen dekker nemlig både deg og ektefelle/samboer. I tillegg også barn under 21 år. Alle er selvstendig dekket, og kan reise alene uten at den ansatte er med.

Før reisen

-    Vær godt forberedt på turen for å unngå ubehagelige overraskelser. 
-    Pakk fornuftig og ha med deg det viktigste i håndbagasje. Vær forberedt på at kan miste kofferten din i løpet av turen. Du bør derfor alltid ha livsviktige medisiner, pass, penger, forsikringsdokumenter, europeisk helsetrygdekort og verdigjenstander med deg i håndbagasjen. La dyre smykker og verdigjenstander bli igjen hjemme. 
-    Registrer gjerne reisen din på www.reiseregistrering.no
-    Sjekk om det er mulighet for fleksible billetter og overnatting når du bestiller turen. Ha oversikt på hvor lang tid i forkant du kan avbestille helt eller delvis. Betal alltid reiser med kredittkort.
-    Vær ute i god tid til oppsatt avgangstid. Det er flere større arrangementer denne sommeren, som eksempelvis Sommer-OL i Paris. Det kan medføre lengre køer i trafikken, passkontrollen osv. og i tillegg større risiko.

Under reisen 

Dersom uforutsette hendelser oppstår på ferien forventer man at reiseforsikringen trer inn. Men, det er noen punkter man må være oppmerksom på. Her er noen av de viktigste.

Enkeltgjenstander

Reisegods og enkelte gjenstander er dekket av reiseforsikringen. Mange tror at forsikringen dekker alt som blir borte, men du må passe på eiendelene dine. Forlater du tingene dine og de blir stjålet, får du ingen erstatning. Dette gjelder spesielt for bagasje, PC, mobiltelefon osv. Husk også at det finnes en maksgrense for erstatning per gjenstand, vanligvis mellom 15.000 og 40.000 kroner. Elektronisk utstyr, smykker, verdipapirer, kontanter og pass bør alltid fraktes som håndbagasje. 

Medisinsk behandling

Reiseforsikringen dekker reisesyke og hjemtransport, men husk at medisinsk behandling i Norge ikke dekkes av reiseforsikringen. Hvis du trenger videre behandling etter en ulykke eller sykdom som oppstod på reise, dekker ikke forsikringen dette når du er tilbake i Norge. 

Det kan være lurt å snakke med legen din før du reiser om du har kronisk eller eksisterende sykdom siden dette ikke dekkes av reiseforsikringen. Legen kan gjøre en medisinsk forhåndsvurdering, gi deg råd og anbefalinger. I etterkant av samtalen med legen din, ta kontakt med forsikringsselskapet for å avklare hva som er dekket. 

Om du skulle bli syk eller skadet på reise, ta alltid kontakt med reiseforsikringsselskapet ditt. De vil guide deg til riktig behandlingssted slik at du unngår useriøse medisinske klinikker. De kan også gi deg øvrige råd i forhold til behandling og eventuelt koordinering av hjemreisen. 

Avbestilling 

Avbestilling er som regel dekket, men det skjer av og til misforståelser rundt avbestilling.  Du kan ikke avbestille reisen uten at årsaken er dekket av vilkårene. Avbestilling dekkes ved sykdom eller dødsfall i reisefølget eller nærmeste familie, samt hvis Utenriksdepartementet (UD) fraråder reise til destinasjonen etter at reisen er bestilt. Ønsker du ikke å reise på grunn av klimaendringer eller ekstremvær, gir ikke dette rett til avbestilling og erstatning. Om du er forsinket på reisen, dekkes innhenting av reiseruten.

Leiebil 

Mange lurer på dekningen for leiebil. De fleste forsikringer dekker egenandelen ved kaskoskader på leiebil, men forsikringssummene varierer fra 15 000 til ubegrenset. Leiebilen må ha ansvarsforsikring og kaskoforsikring for at egenandelsforsikringen skal være gyldig. Sjekk om din forsikring dekker Third Party Liability (ansvar) og Collision Damage Waiver (kasko).

Har du spørsmål om reiseforsikring eller ønsker mer informasjon? Da kan du kontakte NHO forsikring på telefon 23 08 85 30 eller .

Alle medlemmer i Norsk Industri har tilgang på gratis rådgivning, og i tillegg har de et medlemstilbud på en omfattende reiseforsikring til ekstra gunstig pris. 

> Les mer om NHO Forsikring her