Årets kjemikaliedager fant sted på Thon Hotel Opera i Oslo den 29. og 30. april 2025.
Harald Solberg, administrende direktør i Norsk Industri åpnet konferansen og beskrev den globale situasjonen norsk konkurranseutsatt industri står ovenfor. Han introduserte statssekretær Kristoffer Hansen fra Klima- og miljødepartementet. I sitt innlegg la han vekt på følgende:
– Det skal være trygt å leve i Norge. Derfor har vi oppdatert handlingsplanen for et giftfritt miljø hvor vi sier at vi skal jobbe for flere forbud mot stoffer på prioritetslista i Europa og globalt, at vi skal fase ut bruk og utslipp av perfluorerte stoffer (PFAS-er) og identifisere og regulere flere farlige stoffer. Innsatsen for et giftfritt miljø er fortsatt like viktig.
– Den nasjonale prioritetslista er vårt viktigste verktøy i arbeidet med reguleringer og tiltak, også internasjonalt. Når et stoff oppføres på listen, gir dette et viktig signal til næringslivet om å bytte ut stoffene med andre stoffer, slik at bruk og utslipp reduseres.
Samarbeid er viktig
Norsk Industri har vært på innspillsmøte om handlingsplanen for et giftfritt miljø og sendt ut skriftlige kommentarer i etterkant. Vi er positive til at regjeringen har hovedfokus på global og europeisk kjemikaliepolitikk. Tiltak må baseres på vitenskapelig dokumentasjon, her er det viktig med samarbeid mellom myndigheter, akademia og industrien. Vi mener den nasjonale prioritetslista må harmoniseres med kandidatlista i REACH. Den blir ofte oppfattet som en forbudsliste og da kan kjemikalier forsvinne uten en reell vurdering av risikoen de utgjør.
– I den kommende REACH-revisjonen er det viktig å forenkle prosessene, men det må ikke gå på bekostning av målet om bedre beskyttelse av helse og miljø. Virksomhetenes bidrag med å utvikle alternativer med lavere risiko for helse og miljø er sentralt. Innsatsen handler om å beskytte folk – men den handler også å passe på konkurranseforholdene for et ansvarlig norsk næringsliv, sa statsekretæren
Norsk Industri mener det er viktig med balanse mellom å beskytte helse og miljø i den kommende revisjonen av REACH, samtidig som man ivaretar industriens konkurranseevne.
Forebygging av arbeidsrelaterte sykdommer
Direktøren for Arbeidstilsynet Ingvill Kvernmo deltok også på konferansen. Hun presenterte deres strategi, der den største endringen er et økt fokus på å forebygge arbeidsrelaterte sykdommer, og særlig kreft. Ingvill kommer fra industrikommunen Orkland, hvor hun har vært kommunedirektør. Hun ønsker en styrket dialog med industrien, for at vi sammen skal forebygge arbeidsrelaterte sykdommer.
Utover dette var Kjemikaliedagene spekket med gode faginlegg om alt fra arbeidsrelaterte hudsykdommer og kreft, til hvordan tilsyn med bedriftene gjennomføres av arbeidstilsynet og miljødirektoratet.