29. april 2025 ble Dysleksivennlig arbeidsplass (DVA) lansert som en varig satsing. På bildet har representanter fra bedriftene Glencore Nikkelverk, KCA Deutag og Beerenberg akkurat signert avtalen som gjør dem til de tre første medlemmene i DVA-programmet. Foto: Egil Brandsøy / Styrke
Pilotprosjektet Dysleksivennlig arbeidsplass (DVA) sørget for et solid kunnskapsgrunnlag om hva som skal til for å lykkes med å bli en dysleksivennlig arbeidsplass. Denne kunnskapen vil benyttes når prosjektet nå går over til å bli et varig program for alle typer bedrifter over hele Norge.
Det er Norsk Industri, Forbundet Styrke og IA-bransjeprogrammet som står bak programmet. Nå er også LO og NHO med på laget.
Vil redusere skam og utenforskap
Arbeidslivet har de siste 15 årene gått fra en muntlig til en stadig mer skriftlig hverdag, med for eksempel økte krav til rapportering og dokumentasjon. Mange arbeidstakere opplever utfordringer i denne omstillingen. Programmet skal bidra til å skape en åpenhetskultur som reduserer skam og utenforskap for ansatte med lese-, skrive-, matematikk- og språkutfordringer.
I tillegg skal satsingen:
Øke tilgangen på arbeidskraft.
Sikre bedre inkludering i arbeidslivet.
Forebygge ulykker.
Redusere sykefravær og frafall.
Styrke trivselen.
Bidra til økt produktivitet i norske bedrifter.
29. april 2025 ble Dysleksivennlig arbeidsplass (DVA) lansert som en varig satsing. På bildet ser vi Pernille Vogt og Petter Arnesen fra Norsk Industri sammen med Cay Nordhaug i Styrke. Foto: Egil Brandsøy / Styrke
Om programmet:
Bedriftene får et medlemskap i DVA, som gir tilgang til unik kompetanse og danner grunnlaget for en langsiktig satsing på tilrettelegging.
Som medlem får bedriften hjelp og veiledning om hvordan de kan tilrettelegge for ansatte med lese- og skrivevansker (dysleksi), matematikkvansker (dyskalkuli) og språkvansker (DLD), samt hvordan de kan bygge en åpenhetskultur.
Etter gjennomført program får bedriften et synlig bevis på at den er en dysleksivennlig arbeidsplass.
Dysleksi Norge og prosjektleder Hans Lund skal lede DVA-programmet.
– Det er flott at dette programmet nå gjøres tilgjengelig for alle. Arbeidslivet kan bli dysleksivennlig gjennom å vise åpenhet, inkludering og bedre tilrettelegging. Vi har et felles ansvar for å tilrettelegge for alle som står på terskelen til arbeidslivet, og for alle som allerede er i jobb, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.
– Dysleksi Norge er veldig glad for at det endelig blir en varig satsing på dysleksi, dyskalkuli og DLD i arbeidslivet. Slike utfordringer har ingen sammenheng med intelligens eller arbeidsmoral. Mye er gjort med mer lettlest informasjon, tilgang til teknologi og mer åpenhet. Vi gleder oss til samarbeidet videre!, sier Caroline Vigestad Solem, generalsekretær i Dysleksi Norge.
– Det er svært spennende at programmet nå skal gjelde for alle norske arbeidsplasser. Det vil sikre bedre inkludering i arbeidslivet. Åpenhetskultur er en nøkkelfaktor for at DVA skal lykkes, sier forbundsleder Frode Alfheim i Forbundet Styrke.