Lyser ut midler til bedrifter som vil investere i Ukraina

Publisert

To menn på et industriområde

Utenriksminister Espen Barth Eide i møte med Ukrainas viseminister for energi Mykola Kolisnyk i april 2024. Foto: Ane Haavardsdatter Lunde / Utenriksdepartementet

Gjennom Nansen-programmet for Ukraina lyser Norge nå ut 30 millioner kroner til næringsliv som vil investere i Ukraina.

Mange bedrifter opplever risikoen med å investere i et land i krig som for høy. Denne utlysningen skal bidra til å fremme investeringsklare prosjekter og samtidig legge til rette for økte utenlandske investeringer.

– For å holde ukrainsk økonomi og det ukrainske samfunnet generelt i gang, er det viktig at ukrainsk næringsliv kan fungere så normalt som mulig. Derfor bidrar vi også til å legge til rette for næringsutvikling i Ukraina med deltakelse av ukrainske, norske og andre aktører, selv om Russlands angrepskrig fortsatt pågår, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

– Målet er å senke terskelen for å investere og sette i gang prosjekter i Ukraina. Vi vil prioritere fornybar energi og matsikkerhet. Dette er sektorer som er avgjørende både i det Ukraina står i nå, men også i gjenoppbyggingen av landet, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

Nansen-programmet for Ukraina er et norsk sivilt og militært støtteprogram på 75 milliarder kroner for perioden 2023–2027. Fordelingen mellom sivil og militær støtte blir vedtatt årlig i tråd med ukrainske behov. Norad forvalter den sivile delen av programmet på vegne av regjeringen.

Norad vil arrangere et informasjonsmøte om utlysningen 8. august i Norads lokaler (Infosenteret). Mer informasjon om tidspunkt og påmelding kommer.

> Les mer (norad.no)