En drøm har gått i oppfyllelse

Publisert

Forfatter Ingulv Burvald, kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal og bransjesjef Runar Rugtvedt ved en gammel pumpe brukt i den tidligere bergverksdriften. Forfatteren har selv trukket pumpa ut fra skogen!

Forfatter Ingulv Burvald, kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal og bransjesjef Runar Rugtvedt ved en gammel pumpe brukt i den tidligere bergverksdriften. Forfatteren har selv trukket pumpa ut fra skogen!

Forfatter Ingulf Burvald har i mange år gått med en drøm om å skrive en bok om Telemarks rike bergverkshistorie. Nå har drømmen gått i oppfyllelse.

15. juni ble boken "Trachenbergk Bergwerck, Kongens seigerhytte og Traag Mines Ltd. i Bamble, og Mynten i Skien. Telemark 1542–1908" lansert hos Ineos på Rafnes.

Boken er laget med støtte fra Ineos, Grenland Havn, Telemark fylkeskommune, Bamble kommune og Norsk Industri.

– Jeg vil rette en stor takk til Norsk Industri som har trodd på prosjektet fra dag en og i høy grad bidratt til å realisere min drøm om å publisere en unik, eldgammel pyrometallurgisk prosess i min hjemkommune Bamble. Jeg vil også takke alle som har bidratt med finansielle midler til å ferdigstille denne historien slik at den blir tilgjengelig for interesserte, sa forfatteren under lanseringen.

– Jeg vil også få takke min kone Else, som ikke bare har vært roret i dette prosjektet, men også seilet som har drevet det videre, sa han rørt.

> Hør intervju på NRK P1 Telemarkssendinga

Spennende historie

Boken tar for seg grunnlaget, geologien og mineralene i Tråkfeltet i Telemark, samt vannkraft og nærhet til sjøen med tilhørende effektiv transport til markedene. Den saksiske perioden fra 1400 og utover står i fokus, med beskrivelse av den tidligste gruvevirksomheten i Norge og Europa og utvikling av "industriclusteret " i Telemark, med gruvedrift i Fyresdal og Seljord, frakt til Grenland, produksjon av kobber og sølv i Bamble og produksjon av sølvmynter for kongen ved Gimsøy Kloster, blant annet den legendariske Gimsøydaleren i 1546. Boken inneholder også en detaljert beskrivelse av den lange mellomperioden for gruvene på Tråk og Rafnes, med skiftende eiere og resultater, samt litt om den engelske perioden med stor satsing, men kortvarig drift fra 1904-1908.

– Etter Norsk Industris syn er dette en fantastisk beskrivelse og dokumentasjon av en av våre første industriaktiviteter i Norge som innbefatter avanserte prosesser og utnyttelse av våre naturressurser. Vi bare måtte hjelpe til for å få dette innbundet og godt tilgjengelig for ettertiden, sier Runar Rugtvedt i Norsk Industri, som selv er fra Telemark.

Bøkene er ikke tiltenkt for salg, men utgiverne får et antall bøker til fri benyttelse. Bøkene vil også bli gitt til skoler, museer, bibliotek, sykehjem, organisasjoner, etc.

Om forfatteren

Ingulv Burvald har jobbet som ingeniør ved Saga Petrokjemi/Statoil/Borealis siden starten av petrokjemien i Bamble. Før dette var han på Munch Cranes (Langesund Verksted) og Trosvik Verksted (nå Vard, Brevik). Han er nå pensjonist og er levende opptatt av industrihistorie, bergverk og metallurgi.

Han er kjent som en av landets fremste amatørgeologer, har en av de største og flotteste private mineralsamlinger i Norge. Han er en anerkjent foredragsholder blant annet i ulike organisasjoner. Burvald har også samarbeidet med Gea Norvegica Geopark vedr. undervisning om geologi og bergverkshistorie i skolene.

Burvald er medforfatter av boken "The Langesundsfjord – History, Geology, Pegmatites, Minerals". Han har også deltatt i arkeologiske undersøkelser av et renessansebergverk i Fyresdal i regi av Norsk Bergverksmuseum, Kongsberg.

Burvald har i mange år gravd i arkiver og lett i og etter gamle gruver på Tråk/ Rafnes i Bamble og spor etter smeltehytte og seigerhytte fra 1500-tallet. Sistnevnte, en meget komplisert teknikk som drev sølv og kobber som separate og meget rene metaller ut av svartkobber fra smeltehytter i øvre Telemark blant annet i Sundsbarm nær Seljord.

Han har gjennom arkiver i Norge og i Tyskland funnet frem til mye stoff om vår tidlige sølvproduksjon og Norges berømte myntproduksjon på Gimsøy i Skien (der Union / Norske Skog lå) i 1540-årene (blant annet den kjente Gimsøy daleren). Han skriver at smeltehytten/seigerhytten lå på Herre i Bamble, like i nærheten av der Bolvik Jernverk hadde sine stangjernshammere og deretter Bamble Cellulose. Etter mange års arbeid er dette manuset nå laget til en praktbok om vår tidlige industrihistorie, bergverk og metallurgi.