Aarbakke er kåret til Norges smarteste industribedrift i 2021

Publisert

To glade prisvinnere

Aarbakke ble kårets til Norges smarteste industribedrift 2021. F.v.: Inge Brigt Aarbakke, CEO Aarbakke og Rolf Thu, CTO Aarbakke. Foto: Aarbakke.

I sterk konkurranse med en rekke smarte konkurrenter ble Bryne-bedriften Aarbakke kåret til Norges smarteste industribedrift 2021. Næringsminister Jan Christian Vestre foretok kåringen i et digitalt arrangement 3. februar.

I arbeidet med å finne frem til finalistene har juryen jobbet seg gjennom mange gode vurderingsgrunnlag, på jakt etter de som driver norsk industri videre. Av en rekke svært gode kandidater, valgte juryen ut tre selskaper som kjennetegnes av å ha kommet langt innen digitalisering, er miljøfokuserte og tar i bruk ny teknologi: Aarbakke, Corvus Energy og Glencore Nikkelverk.

– Med Jakten på Norges smarteste industribedrift ønsker vi å løfte frem dagens mest innovative bedrifter, som vil være med på å forme fremtidens industri. Vi vet at fremtidens industri kommer til å skapes med innovasjon, mot og evnen til å tenke nytt. Noe våre finalister er et godt eksempel på, sier Nils Klippenberg, administrerende direktør i Siemens AS.

Bærekraftig industri

Den bedriften som trakk det lengste strået denne gangen var Aarbakke som har som mål å bli verdens grønneste produsent av produkter til olje- og gassnæringen. Selskapet har gått fra å være en underleverandør for offshore-næringen til å bli en teknologileverandør som nå også leverer løsninger for fornybar energi og grønn industri. Årets vinner har imponert juryen.

– Aarbakke tar stadig i bruk ny teknologi og digitalisering for å videreutvikle produksjonen. Samtidig deler bedriften tilegnet kunnskap og erfaring med både konkurrenter og samarbeidspartnere, noe som gjør at de også er en aktiv bidragsyter til å utvikle hele Industri-Norge, og ikke bare egen virksomhet, sier juryleder Torger Reve.

Juryen er godt kjent med Aarbakke fra tidligere år, bedriften har nemlig vært i finalen to ganger tidligere. Nå skulle det altså vise seg at alle gode ting er tre.

Lysende eksempler

– Nøkkelen er å skape innovasjon, produktivitet og bærekraft i hele verdikjeden. Et annet kriterium i konkurransen er at bedriften skal gå med økonomisk overskudd. Her har Aarbakke levert på alle punkter, selv i et år med en verdensomfattende pandemi, sier Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri.

Næringsminister Jan Christian Vestre kåret Norges smarteste industribedrift i et digitalt arrangement 3. februar 2022. Skjermdump fra sendingen.

Selve kåringen fant sted digitalt, og det var næringsminister Jan Christian Vestre som stod for kåringen.

– De tre finalistene er lysende eksempler på hvordan innovasjon, omstillingsevne og digitalisering bidrar til grønn verdiskapning, eksportinntekter, arbeidsplasser, investeringer og optimisme. Jeg er mektig imponert over hva de har oppnådd. I dag må dere nyte anerkjennelsen for det dere har fått til så langt, sa Vestre.

Næringsministeren leste spent opp juryens begrunnelse og kunne gratulere Aarbakke som den smarteste industribedriften i 2021.

Dette er åttende gang Norsk Industri og Siemens kårer Norges smarteste industribedrift.

Vi gratulerer Aarbakke AS med prisen!

Juryen har bestått av:
 • Torger Reve, juryleder, professor emeritus Handelshøyskolen BI
 • Anita Hager, daglig leder i Intek Engineering
 • Jan M. Moberg, adm. direktør og ansv. redaktør Teknisk Ukeblad
 • Odd Myklebust, forskningsdirektør SINTEF Manufacturing
 • Frank Bråthen, direktør Digital Industries Norway, Siemens AS
 • Hans Erik Vatne, teknologidirektør Norsk Hydro
 • Knut E. Sunde, direktør Norsk Industri
Tidligere vinnere:
 • 2020: Norsk Gjenvinning
 • 2019: Tronrud Engineering
 • 2018: Thermo Fisher
 • 2017: Brunvoll
 • 2016: GKN Aerospace
 • 2015: Hexagon Ragasco
 • 2014: Borregaard

> Les mer på smartindustri.no