Johan Sverdrup offisielt åpnet

Publisert

Fem mennesker på oljeplattform

Offisiell åpning av Johan Sverdrup-feltet 7. januar 2020. F.v.: Eldar Sætre (CEO, Equinor), statsminister Erna Solberg, Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun, olje- og energiminster Sylvi Listhaug og Elin Marie Halvorsen (Platform Manager, Johan Sverdrup). Foto: Arne Reidar Mortensen / Equinor.

7. januar ble Johan Sverdrup-feltet offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg. Produksjonen startet allerede 5. oktober, over to måneder tidligere enn forventet, og flere titalls milliarder kroner under det budsjettet som ble lagt til grunn i Plan for utbygging og drift (PUD) i 2015.

Siden produksjonsstart er produksjonen nå økt til et nivå godt over 300 000 fat per dag.

Johan Sverdrup forventes å gi samlede produksjonsinntekter på mer enn 1 400 milliarder kroner, og mer enn 900 milliarder kroner i inntekter til staten.

De forventede utvinnbare reservene i Johan Sverdrup er 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter. To tredjedeler av oljen fra Johan Sverdrup vil forventes å bli produsert før 2030.

Svært lave utslipp

Feltet setter en ny standard for CO2-effektivitet. Strøm fra land gir rekordlave CO2-utslipp på godt under 1 kilo per fat, sammenliknet med et globalt gjennomsnitt på ca. 18 kilo.

– Johan Sverdrup gir både høy verdiskaping og rekordlave utslipp. Dette gjør Johan Sverdrup til et fremtidsrettet oljefelt og en del av løsningen for reduserte utslipp. Elektrifisering er et viktig virkemiddel for å nå norske og internasjonale klimamål, med sikte på å redusere våre klimagassutslipp i Norge med 40 prosent innen 2030 og ned mot nærmere null utslipp i 2050, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor.

– Vi gratulerer alle partnerne med åpningen av Johan Sverdrup-feltet. At feltet er bygget til lavere kostnad og satt i drift tidligere enn først antatt er imponerende. Samtidig er det flott at det har vært så mange norske leverandører involvert. Det har betydd mye for å opprettholde aktivitet og arbeidsplasser i norske leverandørbedrifter, sier adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Les mer:

> Sverdrup-feltet offisielt åpnet (regjeringen.no)

> Statsministeren åpner i dag Johan Sverdrup-feltet (equinor.com)