Formål
- Redusere sykefravær og frafall i bedriftene gjennom utvikling og implementering av kunnskapsbaserte arbeidsmiljøtiltak
- Mobilisere partssamarbeid lokalt og sentralt
- Etablere møteplasser og spre kunnskap
"Ja", er tilbakemeldingen på HMS-kurset "Praktisk HMS-oppfølging for arbeidsledere". I 2025 kan din bedrift få gratis lisens.
Les hva tre bedrifter har erfart etter at de brukte Basisprogram i ledelse for å styrke lederne og oppfølging av medarbeidere.
Her kan du lese mer om prosjektet Dysleksivennlig arbeidsplass.
Pernille Vogt, fagsjef for HMS.
Det du kan måle, kan du gjøre noe med. Norsk Industris HMS-statistikk dokumenterer nivå og utvikling på sykefravær, personskader og arbeidsrelatert sykdom i industrien. Dette er tall som Arbeidsmiljøloven pålegger alle bedrifter å ha oversikt over.
Hovedtallene er tilgjengelig for alle. Medlemsbedrifter i Norsk Industri som rapporterer tall, kan måle egne resultater mot andre bedrifter, bransjer og Norsk Industri totalt.
Vi vil gjerne ha flere medlemsbedrifter som rapporterer tall. Vi ser en stor økning i «lettere psykiske plager» - særlig blant de unge. Hva er årsaken? I tillegg har sykefraværet fortsatt ikke kommet ned på det lave nivået vi så før pandemien. Hva er grunnen til det? Sammen kan vi finne svar.
Aker Solutions har en lang tradisjon innen fokus på HMS på arbeidsplassen. Aamund Nysæther, Personal & utviklingsansvarlig operatører i Aker Solutions forteller hvorfor de valgte ABC-rammeverket som del av HMS-arbeidet:
"Vi har gjennom året betydelig fokus på ytre påvirkningsfaktorer som kan skade våre ansatte. Eksempelvis kan dette dreie seg om fallende gjenstander eller fallsikring når vi arbeider i høyden. Med ABC for psykisk helse får vi på en enda bedre måte inkludert også det som omhandler psykisk helse i vårt daglige HMS-arbeid."
ABC er i utgangspunktet en modell som har et forebyggende perspektiv. Vi trenger å snakke mer sammen på jobben om hvordan vi har det, og kunne bry oss om hverandre, gjerne også før ansatte kan få psykisk uhelse. Vi ser at inkluderingen øker når vi systematisk gjennom året finner tidspunkt der vi snakker om psykisk helse og mestring.
Vi ser for oss at ABC for psykisk helse kan styrke arbeidsmiljøet vårt ytterligere. Vi ser også for oss at arbeidet med ABC kan ha en positiv innvirkning på redusert sykefravær.
Gjennom verktøyet «ABC samtalen» ser vi at vi lettere kan fange opp ansatte som har psykisk uhelse. ABC har derfor også en reparerende effekt. Gjennom samtalemalen får våre ledere gode spørsmål de kan stille innen psykisk helse/ uhelse. Det gjør det lettere for den ansatte å være åpen om egen situasjon når leder tar opp temaet på en direkte, men empatisk måte.»
> Mer om ABC for god psykisk helse (Trøndelag fylkeskommune)
Arbeidsmiljøverktøyet «En bra dag på jobb» er laget for å hjelpe bedrifter til å få bedre arbeidsflyt, mer motivasjon og mindre sykefravær. Verktøyet er basert på forskning, og mange bedrifter har gode erfaringer.
En av dem er Yara. De testet først «En bra dag på jobb» ved avdelingene i Oslo. Det gikk over all forventning, og Yara bestemte seg for å bruke verktøyet for å jobbe systematisk med arbeidsmiljøet. Ikke bare i Norge, men i hele organisasjonen globalt.
Ifølge Michael Lehfeldt, HMS seniorrådgiver i Yara, var det «en aha-opplevelse for oss alle å innse at arbeidsmiljø handler om mer enn det sosiale klimaet på arbeidsplassen og at vi må forstå de faktorene som påvirker de ansatte.»
Sitatet er fra et intervju med STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt), hvor Lehfeldt forklarer hvorfor et godt arbeidsmiljø er så viktig for den enkelte, bedriften og samfunnet:
«Hvis vi løfter arbeidsmiljøet, er det bra for helsen vår. Da får vi friskere medarbeidere, noe som er bra for effektiviteten, kvaliteten på arbeidet og inntjeningen til bedriften. I tillegg er det bra for samfunnet å sørge for at folk er friske, trives på jobb og vi får lavere sykefravær."
Det var i 2018. Nå har programmet for lengst gått sin seiersgang på Yaras lokasjoner rundt i verden. Med 17 000 ansatte, produksjon i 60 land og salgsavdelinger i 150 land, har de laget en engelsk oversettelse, gjort noen tilpasninger til opplegget og trent opp lokale fasilitatorer. Lehfeldt sier at verktøyet bidrar til å skape en åpenhetskultur og psykologisk trygghet som fungerer på tvers av kultur og landegrenser.
> Les hele historien (stami.no)
> «En bra dag på jobb» er tilpasset en rekke bransjer, blant annet leverandørindustrien til petroleumsnæringen
HMS skal ikke være noe som kommer i tillegg til vanlig drift, det skal være en naturlig del av måten vi gjør jobben. Dette bidrar til tryggere arbeidsplasser, men også en bedre drift og en sterkere bedriftskultur.
For å utvikle HMS-modenheten i bedriften, må kompetansen i HMS-avdelingen brukes aktivt ved planlegging og gjennomføring av produksjonen. HMS-ansvarlige må også ha en aktiv dialog med de som jobber i produksjonen og med ledelsen.
Og HMS må sitte i ryggmargen til arbeidslederne. Kurset "Praktisk HMS-oppfølging for arbeidsledere" er gratis, og tidligere kursdeltakere synes kurset er både morsomt, lærerikt og nyttig.
> Les mer
Arbeidstilsynet setter økt fokus på kvartsstøv og helse. Her er det et stort forebyggingspotensial, og for å oppfylle dette potensialet må vi starte med kunnskap. Vi i Norsk Industri laget i samarbeid med NHO Elektro denne introduksjonsfilmen om kvartsstøv og helse.
Norske grenseverdier settes i stor grad på bakgrunn av europeisk lovgiving, og næringslivet ønsker derfor overordnet at det norske lovverket harmoniserer med det som gjelder i vårt største marked, EU. Om du ønsker et innblikk om fastsettelse av norske grenseverdier, så kan du lese om det her.
Bendik Christian Brinchmann, fagsjef for arbeidsmedisin.
Arbeidstilsynet har nå to forslag for nye grenseverdier for asbest og diisocyanater ute på høring.
189 bedrifter med 77 950 ansatte utgjør statistikkgrunnlaget for 1. kvartal 2025. Det gjennomsnittlige sykefraværet i Norsk Industris rapporterende medlemsbedrifter var 5,4 prosent. Det er en nedgang på 0,1 prosentpoeng (-1,7 prosent) fra 1. kvartal 2024.
Vi vet fortsatt for lite om hvordan ulike arbeidstidsordninger påvirker ansattes trivsel, helse og sikkerhet. Derfor har STAMI, på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), etablert Nasjonalt arbeidstidsregister (A-TID). Nå inviteres industrivirksomheter over hele landet til å bidra med arbeidstidsdata.
Vi trenger alle som kan jobbe, ut i jobb. Takk til dere som viser vei. Takk for et solid kunnskapsgrunnlag og gode råd.
Statsminister Jonas Gahr Støre ved lansering av nasjonal satsing på Dysleksivennlig arbeidsplass
Basisprogrammet i ledelse har fungert veldig bra for vår del. Det har vært godt drevet, nettverket har delt erfaringer og prosjekter og gitt inspirasjon til videre arbeid.
Kjell-Ronnie Grytten, kontraktsdirektør, Coor Norge