Kontinuerlig kompetanseutvikling og læring i arbeidslivet er avgjørende for bedriftenes konkurransekraft. Det er nødvendig med et solid løft i etter- og videreutdanning i Norge dersom vi skal beholde forspranget.
Det kanskje viktigste virkemiddelet for å styrke bedriftens kompetanse er å gjennomføre ulike tiltak for læring for å utvikle kompetansen til sine medarbeidere. Bedrifter er helt avhengig av at ansatte har oppdatert kompetanse. Et godt system for etter- og videreutdanning er til felles gunst for både arbeidsgiver og arbeidstaker.
Kontinuerlig kompetanseutvikling og læring i arbeidslivet er avgjørende for bedriftenes konkurransekraft. Det er nødvendig med et solid løft i etter- og videreutdanning i Norge dersom vi skal beholde forspranget.
Relevant etter- og videreutdanning for industriansatte (operatører, ingeniører osv.) tilbys både på videregående skole, fagskole, høgskole og universitet. Har du yrkeskompetanse kan du ta videreutdanning på fagskole, mens etter- og videreutdanning på høgskole og universitet krever studiekompetanse eller tilsvarende.
Her finner du en oversikt over industrirelevant etter- og videreutdanningstilbud på høgskoler og universitet (med forbehold om endringer):
I tillegg er det flere bedrifter/industrimiljøer som har inngått samarbeid med sin lokale høgskole/universitet for å utvikle og tilby skreddersydde videreutdanningstilbud. To eksempler på dette er Stord-modellen og Mowi Academy.
Begrepet Livslang læring oppstod under kompetansereformen i 1997, mens regjeringen i 2018 innførte begrepet "Lære hele livet" i sin kompetansereform. "Lære hele livet" er regjeringens kompetansereform i arbeidslivet for at ingen skal gå ut på dato og at flere skal kunne stå i jobb lenger.
> Les mer om "Lære hele livet"
Som en del av "Lære hele livet" ble det 2. mars 2018 opprettet et ekspertutvalg. Utvalget har fått som mandat å undersøke hvilke udekkede behov som finnes for etter- og videreutdanning i dag og i hvilken grad utdanningssystemet er i stand til å møte arbeidslivets behov for fleksible kompetansetilbud.
Utvalget overleverte sin utredning til kunnskapsminister Jan Tore Sanner 4. juni 2019. Utredningen heter "Lærekraftig utvikling — Livslang læring for omstilling og konkurranseevne" (NOU 2019: 12).
Tips til deg som ønsker å ta i bruk fleksible læringsmetoder for opplæring i bedriften:
En form for læring i arbeidslivet som er mye brukt er mentorordning. Det innebærer at en erfaren arbeidstaker med kunnskap innenfor et område lærer opp og veileder en kollega. Dette kan også snus, slik at en nyansatt/yngre gir opplæring og veiledning til en erfaren/eldre kollega. Dette kalles "omvendt mentoring", og kan være spesielt nyttig f.eks. når det gjelder bruk av ny teknologi.
Tre faktorer som er viktig for en bedrift som ønsker å være gode på å videreutvikle sine medarbeidere:
Her kan du se hva andre industribedrifter gjør!