-
Hvor langt kan EØS-avtalen strekkes for å møte fremtidens utfordringer?
Norsk Industri ønsker en åpen og kunnskapsbasert debatt om EØS-avtalen og hvor langt denne kan strekkes i møte med fremtidens utfordringer knyttet til handelspolitikk og markedsadgang. 15. mai inviterte vi til frokostmøte hvor tre kunnskapsmiljøer la fram sine notater på området.
-
-
SkatteFUNN er en suksess – må videreføres i nåværende form
Norsk Industri har sendt inn et notat til regjeringen hvor vi tar til orde for at SkatteFUNN bør videreføres som en rettighetsbasert lavterskelordning for bredden av norsk næringsliv med gjeldende rammer.
-
Energi og klima
Klima-, energi-, og næringspolitikk griper inn i hverandre. Tiltak på ett felt får konsekvenser på de andre. En helhetlig politikk er nødvendig.
-
Avtaler - energi, klima og miljø
Det er inngått en rekke avtaler med norske myndigheter om energi, reduksjon i klimagassutslipp og luftforurensning. Avtalene baserer seg på at industrien selv gjør tiltak der det er mest hensiktsmessig teknologisk og økonomisk og på den måten sikrer at utslipp ikke overstiger fremforhandlet utslippsnivå.
-
Kvotehandel
Norge er tilknyttet EUs system for handel med klimakvoter. Systemet har blitt utvidet over tid, og er i 2013 inne i sin tredje fase.
-
Boliden satser stort i Odda
Mandag 17. mars ble den store nye industri-investeringen for grønn sinkproduksjon hos Boliden i Odda åpnet. Energiminister Terje Aasland stilte på vegne av regjeringen og sto for den formelle åpningen.
-
Økende handel med grønn energiteknologi
12. mars presenterte Det internasjonale energibyrået (IEA) presenterte rapporten Energy Technology Perspectives på et frokostmøte hos Norsk Industri og NHO. Det globale markedet for ren energiteknologi er mer enn tredoblet siden 2015, og kan ifølge IEA nå over 2000 milliarder USD innen 2035.
-
Ny rapport om markedsutfordringer for kritiske råmaterialer
Norge og USA har gått sammen om å belyse hvordan såkalte "ikke-markedsbaserte praksiser" for kritiske råmaterialer truer globale forsyningskjeder og rettferdig konkurranse.
-
Fortsatt tak på energileddet i nettleien - RME omgjør vedtak
Nettleien har blitt en stor kostnadskomponent for industrien. Svært volatile priser medfører at kostnadene for det såkalte energileddet vil kunne bli helt ukontrollerbart. Det ble derfor i i 2022 satt et tak på hvor høyt dette kunne gå.