Illustrasjonsfoto: AdobeStock
Illustrasjonsfoto: AdobeStock

Innhold

Bakteppet: EØS-avtalen og energipolitisk samarbeid

Samfunnsdebatten har den siste tiden rast rundt hvorvidt det lønner seg for Norge å delta i EUs energisamarbeid, ACER. Fordi denne debatten er viktig for norsk næringsliv, har vi laget denne faktasiden.

Norge er ikke EU-medlem, men samarbeider med EU gjennom EØS-avtalen. Norge får adgang til EUs indre marked i bytte mot at vi følger felles regler som EU lager for dette markedet. Dette er mer enn en handelsavtale, fordi det ikke bare er handelen mellom land som reguleres, men også økonomisk virksomhet innfor hvert land – fordi de er del av et felles marked. Dette er en pakke-avtale med samarbeid på tvers av en rekke politikkområder.

Les mer her

ACERs hovedkvarter i Ljubljana, Slovenia. Foto: acer.europa.eu

Q&A - Acer i perspektiv

Her finner du "Acer på 1-2-3", "Bakteppet: EØS-avtalen og energipolitisk samarbeid" samt spørsmål og svar på alt du lurer på om ACER, alt i en pdf. Dette er det samme som du finner på nettsiden.
> Last ned pdf
 1. Aktuelt, Nyhet, Energi og klima, Internasjonalt energisamarbeid

  European Green Deal og betydningen for norsk prosessindustri

  Prosess21 har fått gjennomført et studie av European Green Deal og betydningen for norsk prosessindustri.

 2. Aktuelt, Nyhet, Energi og klima, Internasjonalt energisamarbeid

  EU-kommisjonen har landet "indirekte kompensasjon"

  21. september vedtok EU-kommisjonen de nye retningslinjene for kompensasjon for indirekte karbonkostnader overveltet i kraftprisen.

 3. Aktuelt, Nyhet, Energi og klima, Internasjonalt klimavirkemidler, energisamarbeid

  Omfattende klimaplan fra EU lagt frem

  Europa-kommisjonens president Ursula van der Leyen la 16. september frem forslag om at EUs utslippsmål for 2030 skal være 55 prosent. Nå kommer en oppfølging i en form av en bred plan om hvordan de skal oppnå det nye målet for 2030.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne!