Designindustriens Bransjepriser 2024

Publisert

Collage bilder av stol og lamper

Foto: Designindustrien

Designindustriens Bransjepriser ble delt ut på Nasjonalmuseet i Oslo den 25. april under Designindustrikonferansen. Det var priser i kategoriene Årets Eksportbedrift, Årets Produkt, Årets Merkevarebygger og Klassikerprisen.

5 verdige og fantastisk flotte vinnere mottok prisene foran om lag 140 deltakere som avslutning på konferansen, etter en dag med faglig påfyll og inspirasjon. 

Juryen består av Kriss Daatland redaktør i Bonytt, Fredrik Torsteinsen interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL, Leif Nilsen daglig leder Blåmann Møbler, Pål Eid- Hviding markedssjef i Fora Form og Egil Sundet bransjesjef Designindustrien. Juryens sekretær er Ragnhild Grytten i Designindustrien. 

Årets Merkevarebygger

De nominerte til Årets Merkevarebygger var Wik & Walsøe og Aclima.  

Årtes vinner ble Aclima hvor juryen trakk fram at bedriften har banet veg fra starten for 85 år siden hvor de produserte ullfiltsåler, til å bli en velkjent og sterk merkevare og leverandør av kvalitetsprodukter i ull til både voksne og barn samt profesjonelle brukere som politi, brannvesen og forsvar. Bedriften har hatt en tydelig økende omsetning i mange år. I 2023 har den gode trenden fortsatt, store avtaler er inngått, og produsenten passerte 300 millioner i omsetning.  

Det er bare å gratulere! 

Markedssjef i Aclima Ole Magnus Halvorsen uttaler at merkevaren er klar for verden, de ønsker å inspirere til friluftsliv, sunn og frisk luft og viktigheten av å kle seg i ull, lag på lag. 

Blide folk som mottar en pris på scenen

Team Aclima, glade vinnere av Årets Merkevarebygger, flankert av Egil og Ragnhild i Designindustrien. Foto: Designindustrien

 

Årets Produkt

De nominerte til Årets Produkt var Hadeland Glassverk med hele to produkter og Fora Form med sin stolserie Atrium.  

Atruim, designet av den prisvinnende designduoen Anderssen & Voll stakk av med seieren med begrunnelsen bl. a at "resultatet er blitt den perfekte harmonien mellom estetikk og praktisk nytte" 

Det ble også trukket fram at stolen i 2023 omsatte for et tosifret milliontall og er blitt Fora Forms nest mest solgte stol. 

- Våre møbler varer i årtider, og da må formuttrykket vare like lenge. For å finne dette uttrykket spurte designerne seg hvordan et barn ville tegnet en stol. Resultatet er en elegant finerstol med mange forskjellige understell som gjør produktet passer like godt på en kantine som i et prosjektrom, sier markedssjef Pål Eid-Hviding i Fora Form. 

Vi gratulerer! 

 

Blide folk som mottar en pris på scenen

Ny administrerende direktør i Fora Form Heidi Niss og en strålende blid markedssjef Pål Eid- Hviding, begge i midten. Foto: Designindustrien

 

Årets Eksportbedrift

Den Mo i Rana baserte bedriften og internasjonalt anerkjente merkevaren Heymat har i løpet av få år snudd opp-ned på mattehverdagen. De har tidligere vært nominert til Årets Eksportbedrift og i år vant de foran to svært sterke kandidater, nemlig Lundhs og Devold.  

Ved hjelp av solid fagkompetanse og samarbeid med ledende norske formgivere som Kristine Five Melvær har Heymat gjort den trauste dørmatta til et designobjekt. Juryen var opptatt av at bedriften har hatt en kompromissløs plan for eksport siden oppstarten i 2016 med blant annet strategisk deltakelse på internasjonale messer og møteplasser. Etter at bedriften ble etablert har de hatt en stor omsetningsvekst hvor mye av veksten er eksportdrevet- og i 2023 doblet de eksporten! Bravo! 

– Prisen Årets eksportbedrift henger høyt, med store norske merkevarer blant tidligere vinnere. Vi ser på nominasjonen som en anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort og de resultatene vi har oppnådd ute i markedene de siste årene, sier Cecilie Garfalk, CEO i Heymat. 

Blide folk som mottar en pris på scenen

Heymats grunnelgger Sonja Djønne og CEO Cecilie Garfalk. Foto: Designindustrien

 

Klassikerprisen

To bedrifter vant Klassikerprisen, noe juryen mente var helt på sin plass. Det er bare å la seg imponere over Hadeland Glassverk og deres ikoniske Arkivlampeserie designet på midten av 1900- tallet. Fra 1930- til 60-tallet var Hadeland Glassverk en av Norges største belysningsleverandører. Så fulgte flere tiår der den tradisjonsrike håndverksbedriften konsentrerte seg om sine mange glassprodukter, men i 2019 gjorde de klassiske lampene comeback og arkivserien til Jonas Hidle og Arnulf Bjørshol ble relansert. Relanseringen har resultert i internasjonal oppmerksomhet, noe juryen mener sier alt om en produktserie som fanger essensen av tidløs, norsk mid-century design. 

- Arkivlampene er en av bautaene våre. Ved å satse på disse lampene, ivaretar vi tradisjonen og løfter fram en norsk designklassiker, sier Sofia Sandblom, markedssjef i Hadeland Glassverk. 

Vi gratulerer! 

Blide folk som mottar en pris på scenen

De fantastiske jentene i Hadeland Glassverk. Foto: Designindustrien

Den andre vinneren av Klassikerprisen var LK Hjelle for den legandariske og internasjonalt anerkjente Siesta-stolen. Juryen mente at ved å løfte dette møbelet frem bidrar bedriften til å feire norsk designarv. Samtidig byr den markedet en komfortabel og elegant klassiker laget av holdbare, gode materialer med respekt for originaldesignet til Ingemar Relling fra 1965. Det ble også trukket frem at Siesta også har banet veg for norsk designeksport. 

- I dag kaller vi dette en bærekraftig løsning. Rellings design ivaretar mange av dagens forventinger og krav til møbler. Vi blir dessuten stadig kontaktet av kunder som ønsker en ny pute eller duk, en knapp eller skrue til sin gamle Siesta-stol. Det er en fin påminnelse av hvor viktig disse stolene er for folk, utover kun å være et redskap for å sitte godt, sier Brunstad. 

Blide folk som mottar en pris på scenen

Jens Peter Brunstad, daglig leder i LK Hjelle sammen med Egil og Ragnhild som var svært stolt over årets vinnere. Foto: Designindustrien

Profil bilde