Med sans for å gjøre det rette

Hotel Ullensvang i Lofthus, Hardanger

Hotel Ullensvang i Lofthus, Hardanger. Foto: Hotel Ullensvang

Det å gjøre det riktige, faller mer naturlig for enkelte enn for andre. Femte generasjons eiere og drivere av Hotel Ullensvang i Lofthus, Hardanger, måtte i høst bekjentgjøre at hotellet skulle holdes stengt i tre og en halv måned, fra desember til april. En tung, men nødvendig beslutning.

Av Finn Langeland

Hva med de ansatte? Permisjon og NAV? Nei, det blir det ikke snakk om, bestemte familierådet i familien Utne. Følgelig er ingen ansatte permittert. Alle får full lønn i hele stengeperioden. Noen ansatte jobber med oppussingen, andre jobber med konseptutvikling av hotellproduktet.

Hotel Ullensvang er et tradisjonsrikt og flott hotell, trolig et av landets aller beste. De fast ansatte er dedikerte og entusiastiske. Som vertsfamilien selv, er de ambassadører for et unikt hotell, beliggende i unik natur. Folgefonna rett imot, Dronningstien rett til værs. Lite slår Hardanger i full blomst.

Over tariff

Det store flertall av de fast ansatte ved Hotel Ullensvang ligger lønnsmessig over tariff. Jeg tror at dette er et utslag av den tilnærming som familien Utne – også i femte generasjon – har til arbeidsgiverrollen. Det er de lange linjer og de tette bånd som dominerer i hotellbedriften i Lofthus.

Jeg vokste opp i Salhus, et industristed rett nord for Bergen med to trikotasje/tekstil-bedrifter: Salhus Tricotagefabrik AS og Salhus Væverier AS. Det kompakte Salhus-samfunnet med ca 1200 sjeler, var dominert av bedriftene og eierfamiliene, to grener av familen Clausen fra nordtyske Schleswig-Holstein.

Årlige tilskudd

I oppveksten fikk jeg også merke og nyte godt av arbeidsgivere med hjertet på rett sted: Alt av lokale lag og foreninger fikk årlig sine tilskudd, Salhushallen ble bygget. Og skolens rektor ble av bedriftseier Emil Clausen betalt bedre enn skolelærere på nærtliggende skoler. Gode lærere vokste ikke på trær på 50- og 60-tallet heller.

På vei inn i pensjonistenes rekker, er det med takknemlighet jeg tenker tilbake på oppveksten i Salhus. Et sterkt samhold og massevis av gjensidig raushet preget folket på stedet. Salhus var en smeltedigel av arbeidssøkende fra hele "Strilelandet". Idrett og kultur blomstrer og gjør det fortsatt. Men butikker finnes ikke lenger og trikotasjefabrikken er blitt museum.

Usynlige bånd

Norge endrer seg raskt. Hva som kommer etter oljealderen, vet vi ikke. Men vi vet en ting: Gode, langsiktige og personlige eiere løfter ikke bare egen bedrift og de arbeidsplassene som finnes der. De ivaretar og videreutvikler også de bånd og verdier som sikrer at norske lokalsamfunn er gode steder å vokse opp, gode steder å bli gamle.

Snart står en ny og hektisk sesong for døren på Hotel Ullensvang. Snart strømmer turister fra fjernt og nært til. Mitt tips er at årets sesong kan bli en "all time high". En av grunnene kan være at alle hotellets ansatte i vinter var  invitert på en belønningstur til vakre Ålesund. Som takk for de mål som hotellets eiere – og alle ansatte - satte seg i 2019, ble nådd og vel så det.

Les flere saker fra Finns hjørne