Hva nå for euroen?

Etter mange og lange samtaler i helgen med ledende personer i og rundt EU-kommisjonen, kan følgende fastslås: Europa reagerer med avsky og irritasjon på president Trumps straffetoll. Men også utviklingen i Sør-Europa bekymrer mange av de ledende byråkratene og analytikerne i Brussel.

Det er mange som mener at mye i de transatlantiske relasjonene er forandret til det verre etter at Donald Trump vant presidentvalget i USA for halvannet år siden. Men det er få som ønsker å krisemaksimere.

Det pekes blant annet på som positivt at erke-europeeren Emmanuel Macron, Frankrikes president, har etablert et meget godt personlig forhold til mannen i Det Hvite Hus. Det oppveier i en vis forstand for at Trumps relasjon til Angela Merkel synes å være av det distanserte slaget.

Det er nå klart at EU vil svare på USAs straffetoll. Dette svaret vil ikke ramme Norge. Vi sees i Brussel på som en lojal partner, en viktig energipartner, ikke minst. Og det hjelper faktisk på Norges anseelse i EU-kretser at Jens Stoltenberg gjør en god jobb i NATO.

Ender Storbritannia opp i EØS-avtalen?

Brexit er blitt et mareritt, både for britene og resten av Europa. Theresa Mays mislykkede forsøk på å styrke sin posisjon igjennom nyvalget hun utlyste, har ført henne i armene på en nesten ustyrlig gjeng nord-irske politikere. Det eneste man kan være sikker på når det gjelder dem, er at de aldri vil støtte Labour-leder Jeremy Corbyn.

Men May sitter ikke trygt. Og dem hun først og fremst har grunn til å frykte, er hennes egne i Tory-partiet. Det ulmer både blant dem som vil forbli i EU og blant dem som vil at Brexit-ordningen skal bli så hard og brutal som mulig, slik at Storbritannia kan gjenvinne kontroll over de politiske beslutninger som påvirker øystaten.

Ender Storbritannia opp i EØS-avtalen? Det er det vanskelig for svært mange å tro på. Først og fremst fordi de da må gjøre som Norge, akseptere alt av EU-direktiver mot tilgang til det indre marked. Om mindre enn ett år må det hele være avklart. Mange biter negler i skrekkblandet fryd om dagen, både blant britene og europeerne.

Italia og Spania

- The euro is fucked!

Det som i det dagsaktuelle perspektiv bekymrer Kommisjonens folk aller mest, er hva som nå skjer i etterkant av at Italia fikk sin første populist-regjering. De har gått til valg på lavere skatter og mer distanse til Brussel.

Skrekk-scenariet er at italienernes egenrådighet og landets utilslørt skakkjørte bankvesen skal føre euro'en i et svalestup og at Europa ender i en finanskrise a la 2007-08. Kobler man Italia og øst-europeiske EU-land og plusser på et Spania i politisk krise og med katalanerne på krigsstien, ser man konturene av et Europa som Brussel ikke på noen måte er komfortabel med.

Som en finansekspert/spekulant sa det: - The euro is fucked!

Vedkommende er for lengst tungt inne i kryptovalutaene.

Jeg er etter hvert blitt ganske voksen (65 år), jeg er opprinnelig fra Bergen, men har bodd mer enn halve livet borte fra Norges vakreste by.

Fra tid til annen bobler industriengasjementet opp på så intenst vis at jeg bare MÅ få det ut. Da skriver jeg her!

Mvh Finn