Norsk Industri

Innhold

Fremtidens industri

Finns hjørne,

Publisert

Lavere aktivitet i oljeklyngen har ført til økt interesse for utvikling av annen industri. Norge trenger industri, Norge trenger fremtidstro.

 I 50 år har oljesektoren skaffet oss nesten uforskammet mye penger og ditto aktivitet. Mens vi fortsetter å utvikle olje-Norge – for det er mye igjen der ute – må vi ta skikkelig sats også for annen industriutvikling.

I Norsk Industri tar vi bølgen for alle som vil industrien vel. Det er for eksempel spennende når LO-tillitsvalgte i Møre og Romsdal gjør felles sak med arbeidsgiverne og ber Stortinget fjerne formuesskatten. Det driftige fylke Møre og Romsdal har mange personlige eiere. De betaler formuesskatt. Også i dårlige tider. Også når resultatet for bedriften viser underskudd.

Folk med gode ideer

Når de LO-tillitsvalgte vil ha bort formuesskatten, er det håp. Det er ikke Stein Erik Hagen eller Petter Stordalen de har i tankene. Det er gründerne, entreprenørene, ingeniøren som har en god ide og som derigjennom kanskje kan sysselsette 15-20 andre med tro på fremtiden. Hvis slike mennesker skattes i hjel før et produkt ser dagens lys, er det noe alvorlig galt fatt. Men slik virker formuesskatten.

Så diskuteres skatteparadis opp og ned i mente om dagen. Lett å forstå, gitt avsløringene i Panama Papers. Jeg vil gi honnør til Aftenposten, som har gjort avislesing relevant igjen. Samtidig blir jeg litt i tvil over den voldsomme indignasjonen som skatteparadisene nå blir gjenstand for; Norge er også et «skatteparadis», for redere. De som er i tvil om det, bør lese Finansavisen for 7. april. Innlegget fra skipsreder Herbjørn Hansson fjerner det meste av tvil om dette.

Sinte islendinger

Det er ikke noe galt i at verdens nasjoner konkurrerer om investeringer og formuer. Det som er galt, er når ting skjer «under radaren». Med andre ord når ulovligheter begås og formuer aldri kommer til beskatning. Det tjener ikke verdens mektigste til ære at mange av dem har konti som ikke tåler dagens lys. For å si det på en annen måte, det er ikke veldig vanskelig å forstå at islendinger flest er forbannet om dagen. Det er også forståelig at nordmenns tillit til DNB faller som en stein, i følge VG.

Fremtidens industriutvikling krever et konkurransedyktig norsk skattenivå. Fremtidens industriutvikling avhenger av at forskning raskere lar seg omgjøre til ferdige produkter. Fremtidens industriutvikling krever robotisering, automatisering og digitalisering. Men det er også noe annet som kreves: Gode hoder, kloke hoder, entreprenører som vil noe og engasjerte og dedikerte medarbeidere som trenger en grunn for å stå opp om morgenen.

Fremtidens industri er bransjeoverskridende og klimatilpasset, og tar i bruk det beste som er tilgjengelig av teknologi. Fremtiden materialiserer seg i utslippsfrie smelteverk og rømmingsfrie oppddrettsanlegg og stadig mer bruk av resirkulerbare materialer, f eks aluminium. Fremtiden er her i dag, hvis vi selv vil det slik!

Jeg er etter hvert blitt ganske voksen (65 år), jeg er opprinnelig fra Bergen, men har bodd mer enn halve livet borte fra Norges vakreste by.

Fra tid til annen bobler industriengasjementet opp på så intenst vis at jeg bare MÅ få det ut. Da skriver jeg her!

Mvh Finn