Brexit-krise for britene

Brexit illustrert ved klinkekuler

Illustrasjon: AdobeStock

"Keep Calm And Carry On" er noe av det mest erkebritiske som finnes. Dette oppmuntrende slagordet fra prøvelsene under 2. verdenskrig, ser ikke ut til å hjelpe stort nå.

Britene sliter med å finne matvarer i butikkene og bruker store deler av dagen på å jakte drivstoff til bilene sine. Og statsminister Boris Johnson? Han kommer syklende inn til Tory-partiets landsmøte.

Den seriøse nyhetsformidleren Bloomberg skriver at Storbritannia etter Brexit er isolert, sårbart og helt uten entusiasme. Andre snakker om stagnasjon og krise for den stolte naboen vår. Og de aller fleste briter tilskriver tingenes elendige tilstand til Brexit, et surrete uttrykk for en nasjonalisme det egentlig ikke er plass til i vår verden av i dag.

Frihandel

For Storbritannia er fremdeles helt avhengig av frihandel. 60 prosent av BNP hentes inn gjennom handel med resten av verden. De 27 landene i det EU de forlot, er stadig viktigst for britene. Og når de nå har prøvd å hente tilbake trailersjåfører fra Romania, Bulgaria og Polen, vel så er det svært få av dem som har tatt imot tilbudet.

Derfor ligger det an til at britiske soldater i lang tid fremover må fortsette å kjøre tankbilene med diesel og bensin.

Inflasjon

Bloomberg skriver at det nå koster 25 prosent ekstra å få en trailer med kjøleskap til Storbritannia nå, sammenlignet med før Brexit. Denne kostnadsøkningen må selvsagt dekkes inn og 25% påslag på prisene er ensbetydende med at galopperende inflasjon kan være like om hjørnet. Da blir det straks mer alvorlig enn at butikkhyller og bensinstasjoner tidvis mangler varene de selger.

Vinteren som står for døren kan bli tøffere for britene enn noen vinter siden 1970-tallet, mener Bloomberg. Når energiprisene har eksplodert, er det sannsynlig at mer enn en million husholdninger vil trenge ekstra tepper for å holde seg varme. Dette ifølge hjelpeorganisasjoner.

Utfordrende

Under slike forhold og med denne type negative forventninger, er det ikke lett å være politiker. Heller ikke for en statsminister som har en bunnsolid majoritet bak seg i Parlamentet. Dette året skulle jo for Storbritannia være starten på "Global Britain".

Slik har det ikke gått, jakten på den angivelige selvbestemmelsen har i stedet forvandlet seg til en utrygg og usikker følelse av økonomisk isolasjon. Og unntakstilstand. For det er et sikkert tegn på unntakstilstand når soldater kjører livsviktige varer rundt til folk.

The Times hadde i sin tid en førstesidetittel som lød: Fog in The Channel, Europe Isolated. Det begynner å bli en stund siden det var en korrekt formulering…..

Og som ikke dette skulle være nok: konflikten med EU om Nord-Irland nærmer seg nå en varslet front-mot-front-kollisjon der Storbritannia er i den klart minste bilen. Stopper britene grensekontrollen i Irskesjøen ryker trolig Nord-Irland-avtalen. Med det vil ikke bare folk og økonomi rammes, men også selve stabiliteten på den grønne øya.