Brexit – stadig nye problemer

Lastebiler på vei

Illustrasjonsfoto: AdobeStock

De norsk-britiske forhandlingene om en ny fiskeriavtale er nå brutt. Det er en mulighet for at forhandlingene blir gjenopptatt når det nærmer seg stortingsvalg her hjemme. Da vil konflikten mellom sjømateksport fra Norge og landbrukseksport til Norge kunne bli enda mer tydelig.

De som tror at landbrukslobbyen stilltiende vil akseptere forbedret markedsadgang for norsk sjømat i det britiske markedet, bør ta en titt på avisen Nationen. Der har kommentator Eva Nordlund i flere artikler tatt til orde for at Norge må prioritere det sterkt subsidierte norske landbruket, fremfor å sørge for at den ikke-subsidierte sjømateksporten kan gi jobb til flere.    

Skottene til valgurnene

Så skjer det mye annet rundt Brexit: skottene går til valg torsdag 6. mai. Hvis det valget resulterer i at de skotske nasjonalistene får flertall i parlamentet i Edinburgh, har de sagt at de vil foreslå en ny folkeavstemning om EU-medlemskap for Skottland. Skottland stemte et klart ja under avstemningen om Brexit. Skulle de gjøre det igjen, er i siste instans Storbritannia i spill, bokstavelig talt.  

EU-parlamentet godkjente onsdag 28. april Brexit-avtalen. Fra årsskiftet 2020/2021 har avtalen vært midlertidig godkjent, nå er Brexit offisielt akseptert av begge sider. Men Brexit-relaterte problemer fortsetter å hjemsøke Boris Johnson.

Ny uro i Nord-Irland

For det første er det blusset opp politisk uro i Nord-Irland igjen. Det er sørgelige scener vi ser på TV av ungdommer som kaster stein mot politiet, akkurat som deres foreldre (og besteforeldre) i sin tid gjorde.

Nord-Irland-spenningene handler som før om protestantiske unionister og nasjonalistiske katolikker. Unionistene vil beholde Nord-Irland i United Kingdom, de ytterliggående katolikkene vil at Nord-Irland skal bli en del av republikken Irland. Flere kommentatorer mener at det er Irlands-forkjemperne som nå har "the upper hand".

Nord-Irlands nye status etter Brexit – med en "grense" i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av United Kingdom, har utløst urolighetene, men i Nord-Irland er konflikten mye dypere enn som så.

Misnøye i vide kretser

Fiskerne i Storbritannia har lenge vært misfornøyd med Brexit-avtalen. De mener at EU-landenes fiskere har fått alt for stort innpass i britisk farvann. Nå flagger også britiske kjøttprodusenter stor misnøye. De protesterer på at Brexit-avtalen produserer svært mye "red tape"; byråkrati som fører til fordyret, forsinket og redusert eksport til det viktige EU-markedet.

Men ulike produsenters eksport-problemer blir små, sammenlignet med det som skjer blant finansfolket i London. Den engelske hovedstaden er rett og slett i ferd med å miste sin posisjon som verdens finanssentrum. Trillioner av dollar er i spill. Og storparten av de midlene som forsvinner fra London, dukker opp i New York, noe av handelen går til Paris og Amsterdam.

Politisk kaos?

Det er dårlig nytt for menn i stripede dresser i London. Det er også dårlig nytt for Storbritannia som nasjon. Ta med at statsminister Boris Johnson er presset politisk av så vel Tory'er som misliker ham og hans uortodokse stil, og Labour-politikere i opposisjon, og bildet av politisk kaos fortsetter å vokse seg sterkere.

Men striden mellom Storbritannia og EUs diplomater er løst. Det betyr at EU-diplomatene fortsatt anerkjennes på lik linje med diplomatene fra alle andre land.  

Det er da noe.