Aldri så galt...

Jente som løper med en drage

Foto: AdobeStock

Etter måneder med ekstraordinær livs- og levestil, er sommeren igjen her. Nå – etter store globale Black Lives Matter-demonstrasjoner og 15.000 mennesker samlet på Eidsvolds Plass – er det tydelig at myndighetenes autoritet er svekket.

Media melder at flere trosser reiserestriksjoner og drar til Sverige. Og fotball-Norge er i harnisk over at barnefotballen enda ikke får rulle.

På sosiale medier har det i hele vår vært intense debatter om pandemien. Mange er selvutnevnte eksperter. Selv har jeg rett og slett forholdt meg til de råd og anbefalinger som har vært gitt. Verst av alt for en industri-entusiast som meg har det vært å måtte forholde seg til stor arbeidsløshet og nedstenging av viktige bransjer.

Søring-restriksjoner er visst noe som tilhører fortiden. Men det grenset til komedie når ordførere på Helgeland nektet folk å krysse lokale kommunegrenser, med den konsekvens at arbeidstakere ikke kom seg på jobb. Heldigvis ble det satt en stopper for den slags ganske raskt.

Hotellene har slitt og sliter når få utlendinger har adgang til Kongeriket. Det tyske markedet er ennå ikke åpnet. Jeg ser ikke at nordmenn kan overta alle de ledige hotellsengene i fjord-Norge, i byene våre og på fjellet. Og konferansemarkedet er stadig delvis nedstengt. Hurtigruten begynner forsiktig med cruise-fart langs kysten, i tillegg til ordinær trafikk på ruten Bergen-Kirkenes. Men det er tungt for mange næringsdrivende og deres utfordringer bekrefter det vi har sagt siden dette startet: Det er privat sektor som har tatt storparten av støyten.

Hvor mye juling verdensøkonomien får, vites ikke. Det snakkes f. ex. om 25 prosent svikt i nybilsalget i Europa. I USA er arbeidsløsheten rekordhøy. Samtidig er børsen nær "all time high". Og mens Antifa okkuperer og demonstrerer og river statuer, sier president Donald Trump at "den tause majoritet" aldri har vært større. I november er det presidentvalg. Time will tell.

Journalist Jon Hustad sier i et sommerintervju at det var bra corona'en kom, for dermed slapp vi unna Greta Thunberg. Miljøpartiet De Grønne mener at corona er langt enklere å håndtere enn klimakrisen, og i disse dager fyller Senterpartiet 100 år. Jeg ser ikke helt at Jonas kan stable på beina et flertall etter valget neste år som både innbefatter Sp og MDG. Det gir Erna en mulighet, men da må visse, mindre regjeringspartier over sperregrensen og utsiktene til det, er ikke lyse.

De statlige krisepakkene har vært til god hjelp for mange bransjer. NAV har som vanlig høstet kritikk for sendrektig saksbehandling. Skatteetaten briljerer påny. De holder sine selvpålagte frister. Min restskatt ble på 27 000 kroner. Det er penger jeg betaler med glede. Fellesskapet skal ha sitt, også fra meg.

Jeg håper vi unngår en bølge 2 av pandemien, globalt og her hjemme. Jeg håper det kommer en vaksine snart. Jeg håper norsk industri viser seg fra sin aller beste side når ting normaliseres. Og så får vi se hvordan det går med RBK, Brann, Liverpool, Man United, Barca og Real. Fotballen ruller igjen. Det er da noe….