Norsk Industri

Innhold

2017 – et gledens år for industrien

Det året vi er i ferd med å legge bak oss, ble et skikkelig glad-år for industrien og Norsk Industri. Jeg nevner i fleng: Industrimeldingen, katapultene, maskinskatten.

Industrimeldingen satte et velberettiget fokus på industri og industriutvikling. Forut for at meldingen ble presentert, hadde Norsk Industri og Næringsdepartementet mye å snakke om. Naturligvis. For både politisk ledelse og embetsverket vil gjerne presentere "innertiere" i forhold til virkemidler, tiltak og lange signaler om hvordan industrien her til lands kan utvikles.

Erna og Monica valgte å presentere meldingen i en industribedrift, nemlig hos Yara på Herøya.  Der var selvsagt Stein Lier-Hansen og Knut E. Sunde tilstede. Videosnutter av begivenheten kan dere klikke dere frem til HER

Enstemmig storting

Så kom overraskelse nummer to: Da meldingen gikk til Stortinget, viste det seg nemlig at et så godt som enstemmig storting omfavnet Industrimeldingen. I den grad forandringer ble gjort, var det endringer til det bedre.

Så hva står vi igjen med: Et politisk Norge med sterkere fokus på industrien enn kanskje noensinne. Det politiske Norge vil industrien vel. Det politiske Norge bestreber seg på å styrke industrien. Det er bra, ikke bare for industrien, men også for Norge.

Gode bedrifter er nemlig bra for Norge. Et anstendig arbeidsliv er bra for Norge. Ingen må være i tvil: Når industrien utvikles, teknologisk og på andre måter, så er det en god nyhet for dagens ansatte og en enda bedre nyhet for morgendagens ansatte i norske industribedrifter.

Her og nå

Det er krevende å jobbe i industrien. Maskinparken blir stadig mer avansert. Begreper som automatisering, robotisering og digitalisering er ikke lenger fremtids-tale. Det er noe som skjer nå. Det samme gjelder utviklingen av industrikatapulter. De to første kommer på Sørlandet og på Raufoss. Gode industriclustere som blir enda bedre av at katapultene kommer.

Under Arendals-uken fikk vi i skrift og tale dokumentert hvordan industrien ønsker å være en del av løsningen for det norske samfunn. Det gjelder også i forhold til CO2 og CCS-rensing. Sjekk videosnutt fra Arendal HER.

I Paris i går så vi hvordan statsminister Erna Solberg ønsker å bruke Oljefondet aktivt for å "redde kloden". Vi er med andre ord i godt selskap når vi trekker teknologi-kortet. Ingen redder kloden uten at vi samtidig i gjøren og laden viser at vi er teknologi-optimister.

Over og ut

Maskinskatten er en ekstra skatt på industriens produksjonsutstyr som har ridd oss som en mare i årevis. Den innebærer en kostnadsulempe for eksisterende industri og betyr dessuten at industri som vurderer lokalisering Norge, gjerne tenker seg om to ganger.

Årets statsbudsjett inneholdt et forslag om at vi skulle kvitte oss med maskinskatten over fem år. Etter forhandlinger mellom de borgerlige partiene, endte det med at det nå vil ta syv år å fjerne skatten, samt at berørte kommuner får nyte godt av såkalt "kompenserende" tiltak.

Det lever vi godt med. Industrien trenger velfungerende kommuner og gode lokalsamfunn. Industribedriftene er jo ofte hjørnesteinsbedrifter lokalt og mange utenom industrien er helt avhengig av at bedriftene går godt. Samfunnsregnskapet til en gjennomsnittlig industribedrift er selvsagt vesentlig større enn omsetning og lønn til de ansatte.

Valg 2017

Vi er så få her i landet. Ja, vi er det. Derfor er det viktig at så mange som mulig av oss forstår hva industriutvikling og arbeidsplasser betyr for vekst og velferd. Igjennom kampanjen Valg 2017 gjorde vi et helhjertet forsøk på å fortelle det norske folk og det politiske Norge hva industrien betyr og hva industrien kan bidra med. Klikk HER for å se vår reklamefilm og diverse snutter fra kampanjen.

Vi har mye å jobbe med også neste år. Ikke minst skatten på arbeidende kapital, som er en helt urimelig skatt på norsk, personlig eierskap. Neste år er det hovedoppgjør, pensjon kan bli et brennhett tema. Vi har utfordringer når det gjelder innleie og tematikk knyttet til RKL, reise, kost og losji. Hele tiden er det vår øverste prioritet å gjøre livet enklere for alle som driver industri i Norge.

For øvrig ønskes alle en God Jul og et Industrielt og Godt Nytt År!

Jeg er etter hvert blitt ganske voksen (65 år), jeg er opprinnelig fra Bergen, men har bodd mer enn halve livet borte fra Norges vakreste by.

Fra tid til annen bobler industriengasjementet opp på så intenst vis at jeg bare MÅ få det ut. Da skriver jeg her!

Mvh Finn