Norsk Industri

Innhold

Folksomt på Arendalsuka 2018

Aktuelt, Nyhet

Publisert

Arendalsuka 2018, fullt hus på møte om industripolitikk

Arendalsuka 2018, fullt hus på møte om industripolitikk

Arendalsuka er over for i år. Norsk Industri var selvfølgelig tilstede, og våre seminarer om industripolitikk og EØS-avtalen var godt besøkte.

Arendalsuka er en årlig nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid.

Som seg hør og bør var Norsk Industri tilstede. I år hadde vi base på Mør biffhus, hvor store deler av NHO-fellesskapet hadde gått sammen om å lage "Næringslivets hus".

> Se bilder fra Arendalsuka på Facebook

Industrien møtte politikken

Fokuset på tirsdagens industrimøte var å få belyst hvordan politikken kan bidra til at industriens verdiskaping kan skje på mest mulig effektivt vis. Bedriftenes representanter var tydelige på at politikk må handle om å legge til rette for mer industri i Norge. På seminaret deltok ledere fra flere medlemsbedrifter; Elkem, Aker, Sykkylven Stål, Norske Skog, Marine Harvest, Siemens, Kongsberg Gruppen, Mo Industripark og Hydro. De fortalte om den fremtiden de ser for seg i tiden som kommer, på områder som teknologi, kompetanse og rammebetingelser. Høyres Ingunn Foss og Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland var tilstede og kom med sine synspunkter på innleggene. Tilstede på et nesten overfylt Mør biffhus var blant andre flere industrivenner og folk fra virkemiddelapparatet.

Panelet i EØS-debatten: F.v. Stein Lier-Hansen (Norsk Industri), Katrine Kleveland (Nei til EU), Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp), Heidi Nordby Lunde (Europabevegelsen) og Espen Barth Eide (Ap).

Hvor viktig er EØS-avtalen?

Torsdagen var viet EØS-avtalen, og panelet besto av både ja- og nei-represantanter. Om vi kan si at møtet bidro til å skape full enighet om viktigheten av avtalen er vel heller tvilsomt, men vi fikk da oppklart noen myter og trukket noen sammenhenger som kanskje bidro til å gjøre ting litt klarere. Panelet besto av Katrine Kleveland (Nei til EU), Heidi Nordby Lunde (Europebevegelsen), Espen Barth Eide (Ap), Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp) og Stein Lier-Hansen (Norsk Industri).

Ny Enova-avtale

På Arendalsuka ble også den nye Enova-avtalen videreført og signert av adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Nils Kristian Nakstad i Enova.

– Norsk Industri har over flere år hatt et godt og konstruktivt samarbeid med Enova. Enova er og har vært et av de viktigste virkemidlene for norske industribedrifter i deres arbeid med å effektivisere energibruk og implementere ny klimateknologi, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

> Les mer her

Ja, ja, ja!

Norsk Industri var også tilstede på et seminar i regi av Norsk olje og gass med tema hvordan realiserer vi fullskala CCS i Norge. Karbonfangst og -lagring (CCS) er avgjørende for at verden skal innfri Parisavtalen og nå klimamålene. Uten CCS blir klimamålene både dyrere og mer krevende å nå. At vi lykkes med CCS er ikke bare viktig for klimaet. Det er også en stor industriell mulighet for Norge.

I spørsmålsrunden stilte Stein Lier-Hansen et ultimatum mer enn et spørsmål til politikerne:

- Dere må love oss statens bidrag for fullskala CCS i 2020. Det fins kun to svar på dette: Ja, ja, ja! sa han, til rungende applaus.

Tusen takk!

Vi vil takke alle paneldeltakere og publikum for fine dager i Arendal! Vi sees neste år!

PS: Ikke glem å melde deg på en annen viktig møteplass, Industri Futurum. Her vil vi ta opp tråden igjen på disse temaene, samt mange andre spennende områder! Håper vi sees i november!