Velg ingeniørutdanning hvis du vil jobbe med klima og miljø!

Publisert

Nina Helene Omdahl, prosessingeniør i elektrolysen ved Alcoa Mosjøen (foto: Rune Nilsen / Alcoa) og Andreas Garnes Bergh, produksjonsutvikler hos Flokk.

Nina Helene Omdahl, prosessingeniør i elektrolysen ved Alcoa Mosjøen (foto: Rune Nilsen / Alcoa) og Andreas Garnes Bergh, produksjonsutvikler hos Flokk.

Søknadsfristen for høyere utdanning nærmer seg med stormskritt. Ingeniørutdanning er veien til en jobb som bidrar til å løse klimautfordringene.

Er du en av dem som fortsatt grubler fælt på hva som skal på toppen av lista over ønsket utdanning nå rett før søknadsfristen? To av Norsk Industri sine ambassadører for kampanjen «Norske Bærekrefter» er overbevist om at det er ingeniør du bør bli hvis du vil jobbe for en grønnere fremtid.

Andreas Garnes Bergh, produksjonsutvikler hos Flokk.

Andreas Garnes Bergh, produksjonsutvikler hos Flokk.

– Akkurat som historie, geografi og samfunnsfag er viktig for å forstå skiftningen i vårt politiske og urbane samfunn er ingeniørfaget viktig for å kunne løse de utfordringene vi står overfor, forteller Andreas Garnes Bergh, produksjonsutvikler i Flokk Røros.

Han har en bachelor i materialteknologi fra Høgskolen i Sør-Trøndelag, og gikk ett år på maskiningeniørstudiet i Tyskland, før han tok en master i teknologiledelse ved NTNU Handelshøyskolen i Trondheim. I dag jobber han med å finne nye og bedre måter å produsere den norske møbelprodusenten Flokk sin berømte HÅG-stol på.

Som en norsk industribedrift har Flokk alltid vært på utkikk etter nye måter å redusere sitt fotavtrykk på. Allerede tidlig på 90-tallet begynte selskapet å samle inn bruskorker for å produsere seteskall til HÅG-stolene. Nylig lanserte også selskapet en oppdatert versjon av den berømte HÅG Capsisco-stolen, produsert av resirkulerte brøytestikker.

–  Samfunnet vårt har et stadig større behov for produksjon av energi og nye tekniske løsninger som opprettholder livskvaliteten vi har oppnådd gjennom 200 år med industriell utvikling. Jeg valgte ingeniørfaget fordi forståelsen av fysiske og kjemiske lover gir god innsikt i hva som ligger bak mange av de teknologiske utfordringene vi ser i dag. Dette rammeverket har gitt meg konkret og god kunnskap som jeg kan bygge videre på i min karriere, sier han.

Små endringer kan gi store resultater

Nina Helene Omdahl kommer fra Kristiansand og er bosatt i Mosjøen. Karrieren hennes startet med et masterstudium i industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU, hvor hun valgte spesialisering innenfor kjemisk prosessteknologi. Spesialiseringen åpnet nye dører da hun skulle velge yrke, og valget falt til slutt på prosessingeniør i elektrolysen ved Alcoa Mosjøen.

Nina Helene Omdahl, prosessingeniør i elektrolysen ved Alcoa Mosjøen. Foto: Rune Nilsen / Alcoa

Nina Helene Omdahl, prosessingeniør i elektrolysen ved Alcoa Mosjøen. Foto: Rune Nilsen / Alcoa.

– Jeg synes realfag var veldig gøy, og jeg var spesielt glad i kjemi, så da falt valget på industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU i Trondheim. Jeg synes bioteknologi hørtes veldig spennende ut, men i løpet av utdannelsen fant jeg ut at det jeg virkelig synes var gøy var kjemisk prosessering og produksjon i stor industriell skala.

Hun forteller at man som ingeniør får en god forståelse for både teknologi- og naturfag, og at selv om man spesialiserer seg får man muligheten til å lære om veldig mye forskjellig.

– I løpet av utdannelsen lærer man seg egentlig å lære. Som ingeniør er man vant til å tilegne seg ny kunnskap, man lærer seg å bli tilpasningsdyktig og ta i bruk nye teknologier, sier hun.

Alcoa er med i flere forskningsprosjekter innenfor ulike områder som alle har som formål å effektivisere prosesser og dermed redusere energiforbruk, avfall og utslipp. Nina forteller at mye av jobben til ingeniøren nettopp går ut på å gjøre noe bedre, gjennom å optimalisere eller utvikle, og at dette blant annet vil bidra til et lavere miljø- og klimaavtrykk.

– For meg betyr bærekraft at vi bevarer samfunnet, miljøet og naturen rundt oss slik at fremtidige generasjoner også kan få glede av det. Noe av det viktigste vi gjør er de små forbedringene som skjer i hverdagen. Det er vanskelig å få til noe revolusjonerende, men mange små forbedringer vil til sammen gi en stor effekt, avslutter hun.

Norske Bærekrefter

Mer norsk industri = mindre globale utslipp

Kampanjen Norske Bærekrefter skal synliggjøre utviklingen i industrien, og hvordan norske industribedrifter bidrar til det grønne skiftet.