Jan Christian Vestre er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og er CEO i den norske møbelprodusenten Vestre AS. I 2019 ble han utnevnt til Norges beste vekstskaper i den internasjonale konkurransen «EY Entrepreneur Of The Year», og i 2020 ble han kåret til årets bærekraftsleder av E24.
Vestre AS ble grunnlagt i Haugesund av Jan Christians bestefar i 1947, og driftet videre av hans far før han selv tok over i en alder av 25 år. For ni år siden ble selskapet den første klimanøytrale utemøbelprodusenten i verden, og de har satt seg et mål om null utslipp av klimagasser. Fra 2014 til 2016 reduserte de nesten 40 prosent av CO2‐utslipp i forhold til produksjonsverdi. Likevel har de et utslipp av klimagasser som tilsvarer 2500 biler årlig. Dette kompenserer de for ved å finansiere regnskogsbevaring i Papua Ny-Guinea.
– Vår nullvisjon skal realiseres innen 2025. Nå har vi investert i digitalisering, robotisering og laserskjæring. Vi bruker rundt 1000 tonn stål i året og kan skjære stål helautomatisk døgnet rundt om vi vil. Robotsveisingen utvider vi hvert år og snart skal vi begynne med robotisert kantpressing, sier Vestre.
Nylig inngikk Vestre også et samarbeid med møbelprodusenten Ope for at de sammen med SINTEF skal forsøke å utvikle en verdikjede for eierløs plast fra havet.
Verdens mest bærekraftige møbelprodusent
– Hovedårsaken til klimakrisen er nettopp at industrien produserer ting som ikke varer eller at man ikke tar vare på materialer og bearbeider de inn i nye produkter, forteller Vestre.
Vestre AS har derfor satt seg tre svært ambisiøse mål: å bli størst i Europa på utemøbler, at all produksjon skal foregå i Skandinavia, og de skal være verdens mest bærekraftige møbelprodusent. All virksomhet som foregår i Vestre er knyttet opp mot ni av FNs 17 bærekraftsmål. Et av disse er bærekraftsmål 13: å stoppe klimaendringene. En viktig del av dette er å produsere design som varer, på en bærekraftig måte.
– Design er ofte preget av trender som endrer seg. Derfor vil vi åpne muligheten for å leie ut møbler. Om Aker Brygge blir lei av de oransje fargene på sine benker, kan vi ta dem tilbake for å endre, slik vi gjorde med avfallsbeholderne på Torgallmenningen. Da reduserte vi energiforbruket med 80 prosent sammenliknet med å lage helt nye beholdere i tillegg til at dette ble mye billigere for Bergen kommune.
Nå skal selskapet ta dette et skritt videre ved å tilby en sirkulær forretningsmodell. I tillegg gir bedriften også bort 10 prosent av overskuddet til ulike bærekraftsprosjekter.
– Jeg mener veldig sterkt at alle kan redde verden litt. Mange sier at jeg er naiv, men om alle bedriftene i Norge hadde gjort som oss, ville det tilsvart hele det norske bistandsbudsjettet to ganger. Hadde vi vært eid av andre ville jeg sikkert ikke beholdt jobben, men vi er familieeid og kan gjøre hva vi vil, sier Vestre.