Bodil Eik-Nes

Bodil Eik-Nes, senior prosessingeniør hos Eramet Porsgrunn. Foto: Eramet

Bodil Eik-Nes, senior prosessingeniør hos Eramet Porsgrunn. Foto: Eramet.

Norsk Industri assosieres ofte med skitne bygninger og røyk fra piper. – Dette er en gammeldags oppfatning, og vi må bli flinkere til å vise frem alt det positive vi utvikler og bidrar med, sier Bodil som jobber med miljøanlegg og digitalisering i Eramet Porsgrunn.

Etter at hun ble ferdigutdannet sivilingeniør i fysikk på NTNU i Trondheim startet hun som trainee i Elkem, hvor hun jobbet med produksjon og produktutvikling av silisium. Hun har også vært ansatt i REC Solar i Porsgrunn som produserer silisium til solcellepaneler, samt i oljeindustrien hvor hun jobbet med utfordringer rundt separasjon av olje, gass og vann.

– Jeg har en god miks mellom teori og praksis. Det er utrolig gøy å se at ideer på kontoret fungerer i praksis ute på fabrikken.

Siden 2020 har hun jobbet som senior prosessingeniør hos Eramet Porsgrunn, hvor hun primært jobber med drift, digitalisering og utvikling av miljøanleggene.

Best i klassen

– Jeg har alltid vært opptatt av hvordan verden henger sammen og har da blitt trukket til naturvitenskapelige fag. I industrien får jeg brukt den faglige kunnskapen på en kreativ måte – vi tenker ut nye løsninger, og bruker tall og fakta for å få det til å skje.

Forurensende industri vil bli nødt til å forbedre sine produksjonsmetoder eller blir byttet ut med ny bærekraftig industri.

Bodil opplever at de industribedriftene hvor hun har jobbet har et genuint ønske om å være en del av en bærekraftig fremtid, noe som både gir henne motivasjon til å løse de store utfordringene og deretter formidle hvordan vi skal løse dem.

– Jeg har virkelig innsett hvor mye verdi norsk industri tilfører Norge. Både samfunnsøkonomisk og i rene inntekter, men også at industrien i Norge generelt er best i klassen på klima og miljø.

Vinn eller forsvinn

– Bærekraft for meg betyr at en prosess bidrar mer positivt enn negativt for miljøet.

Bodil utdyper at Eramet Porsgrunn effektiviserer produksjonsanlegg ved å utvikle og implementere nye rensemetoder for utslippene våre. Hun tror industrien trenger insentiver som fører til at det lønner seg å være klimavennlige.

– Jeg tror at vi kommer til å få et skifte i hva og hvordan vi produserer ved å gå mot mer automasjon og digitalisering.

– Forurensende industri vil bli nødt til å forbedre sine produksjonsmetoder eller blir byttet ut med ny bærekraftig industri.