Velkommen til årets viktigste industrielle møteplass!

Innhold

Slagkraftig åpning av Industri Futurum

Aktuelt, Nyhet

Publisert

dansere

Dansere åpnet Industri Futurum. FOTO: Norsk Industri.

Hva er et bedre åpningsinnslag på Industri Futurum 2017 enn et heftig dansenummer med fremtidsungdom kledt industrielt i aluminium.

Danserne fra West End Studio i Oslo satte stemningen for de 1 100 deltagerne på årets viktigste industrikonferanse i regi av Norsk Industri med temaet Fremtiden produsert i Norge.

Karl Inge Rekdal. FOTO: Norsk Industri

Mangfold

Karl Inge Rekdal, nestleder i styret i Norsk Industris og adm. direktør i Sykkylven Stål, ønsket velkommen til konferansen som gjenspeiler mangfoldet i industrien - virksomheter som skaper store verdier og sikrer velferdssamfunnet. – Min bedrift er også preget av kontinuerlig omstilling. Vi er ferdige hvis vi ikke klarer å følge dette løpet. Industrien må være en attraktiv arbeidsplass som rekrutterer de beste- for å sikre global konkurransekraft, sa Rekdal.

De 30 ulike arrangementene på Industri Futurum er hektet på fremtidstemaer hvor digitalisering og robotisering, og ikke minst fremtidens arbeidsplasser står sentralt.

En spennende fremtid

Alexandra Bech Gjørv. FOTO: Norsk Industri

Administrerende direktør Alexandra Bech Gjørv, SINTEF, sa at vi skal leve av kunnskap i fremtiden. Hun viste til flere spennende prosjekter som gir et signal om at vi er på rett vei. Ett eksempel er Yaras autonome nullutslippsskip. - Det er ikke lenger en visjon, men en realitet, og er et langt sprang inn det grønne skiftet, sa Bech Gjørv.

Hun pekte også på de unike mulighetene Norge har for å bidra til kraft- og smarte samfunn. Kraft-elektronikk kan bli et spennende vekstområde fremover. SINTEF-sjefen berørte også fremtidens vareproduksjon som vil bli grønnere, smartere, nyskapende og mer produktiv. Hun har også store forventninger til hva katapult-sentrene som utvikles til mini-fabrikker for utvikling av innovative produksjonsprosesser som muliggjør ny teknologi.

Kontinuerlig forbedring

Magnus Edholm. FOTO: Norsk Industri.

Magnus Edholm fra Siemens sa at industrien står ovenfor fem hovedutfordringer: "time to market", kvalitet, sikkerhet, økt produktivitet og masseprodusert skreddersøm. - For å opprettholde konkurransekraften må produktiviteten kontinuerlig forbedres, og her kan digitalisering bidra. Smart utnyttelse av store mengder tilgjengelig data kan skape mange nye muligheter for et så ressursrikt land som Norge, sa Magnus Edholm.

Ny form for ledelse

Professor Omera Khan fra Aalborg Universitet var opptatt av at den digitale utviklingen vil kreve en ny form for ledelse. Utviklingen vil kreve at man kan sette seg inn i de fremtidige utfordringene samtidig som man klarer å styre på kort sikt mer dynamisk enn noen gang tidligere.

Digital transformasjon

Bente Sollid Storehaug. FOTO: Norsk Industri.

Bente Sollid Storehaug, leder av ESV Nordic arbeider med flere bransjer som står midt i digitaliseringens utfordringer. Mediebransjen er inne i digital transformasjon, med et inntektsmodell som ikke passer inn i den digitale økonomien. Bankene tar opp konkurransen med internasjonale aktører om betalingsformidling, varehandelen står ti år bak mediebransjen i denne utviklingen – og møter konkurransen fra store netthandel-selskaper som betaler null skatt, har fri frakt og momsfritak-grense på 350 kroner.

Sollid Storehaug har omdøpt Industri 4.0 til det digitale makroskiftet. Konkurransebildet skifter, nye aktører kommer inn, innovatører river ned gamle monopoler, inntektene stuper og det det blir mer og mer global konkurranse.

-Det er fremover viktig med endringsbasert ledelse. Det gjelder å stille de rette spørsmålene, innhente fakta, søke kunnskap. Den som lykkes er iderik, uredd og villig til å ta risiko, sa ESV-sjefen.

> Se bilder fra konferansen